Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

NAMM andades optimism

Postad av Olsberg, in Ledare 17 februari 2012 · 1 501 views

Ledare Studio 3-12: januari är den mest spännande månaden under hela året. Då visas en kaskad med nya produkter för musiker, producenter och låtskrivare. Några i nästan färdiga genomföranden, andra som prototyper som förhoppningsvis blir till färdiga produkter under året. NAMM visar vilka musikprodukter vi kan förvänta oss, och är den tydligaste indikatorn på var branschen är på väg.

Det är nu tre år sedan jag skrev på ledarplats om musikmässan NAMM i Los Angeles. Av en anledning. De senaste åren har inte varit så optimistiska i USA. Hallarna har inte varit fulla.

Annat var det i år. Fullt till i princip sista monterplats, och mässan slog alla tidigare besöksrekord – närmare 96 000 personer.

För tre år sedan visades några av de första musiktillämpningarna för vad som då hette Iphone OS (idag IOS). Visserligen var det bara ett fåtal produkter, men de visade ändå tydligt början på en trend. Någon kanske minns fyrkanalsinspelaren Four Tracks?

I år är det helt annorlunda. För varje ny mjukvara till dator, visas minst två för IOS. Allt från avancerade fjärrstyrningar till mixerenheter och trådlösa system, till appar för e-learning, till grymma gitarr-appar, till 48-kanalsinspelare med fantastiska realtidseffekter från PSP Audioware.

IOS är hetare än något annat. IK Multimedias presskontakt Tiia Hassinen har sin bild klar: ”Det är enkelheten i Iphone och Ipad som gör det så enkelt för en musiker att ta till sig den tekniken, till skillnad från en dator som visserligen ofta kan mer – men som också kräver så mycket mer”.

Men en sak är detsamma som 2009. Googles motsvarighet till IOS, Android, finns inte. Under mässans fyra dagar såg vi inte en enda app eller hårdvara för Android. Det är fortfarande helt stendött i musikkretsar. Inte en livsgnista någonstans. Fascinerande. Även detta års span är således, vill du pyssla med musik på nallen eller läsplattan, håll dig undan Android.

Ett urval av de roligaste nyheterna från NAMM hittar du i detta nummer, och vi har en gedigen nyhetsbank från årets NAMM på www.studio.se. Missa heller inte vår videobevakning från NAMM som du hittar här under fliken Video > Öppna videor. Vi har redan haft över 10 000 visningar på denna nyöppnade avdelning.

På tal om nyheter. Vi har nu tjuvöppnat vårt plusmedlemskap på Studio forum där du under beta-testet får våra bästa artiklar och unikt framtagna videoguider för 29 kronor / två månader. Du har full tillgång till arkivet, som fylls på hela tiden. Läs mer på korta.studio.se/plus.

  • 0Juni 2017

M T O T F L S
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627 28 2930