Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket

timeUnit

Gick med 05 apr 2006
Utloggad Senast aktiv nov 06 2009 08:43

Inlägg har jag skrivit

I ämnet:Mixa/komprimera i lurar -- farligt?

2008-10-09 - 14:03

Claes skrev: "Jämför man resultatet med budgetmonitorer och ett par bra, öppna lurar så vinner lurarna i 11 fall av 10  , så du ska kanske fundera lite på vad som blir bäst i ditt fall...?"

Det kan jag tänka mig! Men monitorerna har en annan fördel: flera kan lyssna. Och det känns viktigt i min situation.

Som tur är utesluter inte det ena det andra! :-)

I ämnet:Mixa/komprimera i lurar -- farligt?

2008-10-09 - 13:21

Tack för de bra svaren!

Jag ska ta en veckas "lurpaus" nu och hoppas att öronen lugnar ner sig. Självklart blir det monitorer om ett tag, inga dyra fina, men har kollat in Fostex PM-0.4 och de verkar ok för pengarna.

(Jag fattar att det inte är samma som "riktiga" monitorer, men jag har inte plats eller ekonomisk motivation att lägga ut mer. Dessutom tycker jag de är rätt snygga.)

Ska tänka på detta med öppna lurar, det har inte slagit mig att det är skillnad i lyssningskomfort.

I ämnet:Hör du ljudet?

2008-10-08 - 10:04

Under 30 och hör det. Usch vad det lät illa.

I ämnet:Lite lyssning och mixtips?

2008-10-08 - 09:40

Tack för de konstruktiva kommentarerna.

Jag tycker personligen om att basen är lite för tidig kontra trummorna i "verspartiet", det ger en skevhet som jag gillar. Men jag ska försöka lägga om basen så att den bara "driver" lite grand. I "refrängen" med körerna ligger pianot fel hör jag, det är sent. Jag ska lyssna igenom det och lägga om där det behövs. Detta är som sagt en låtskiss och jag har tänkt att det blir sång på "versen" och andra ställen. Det är mest en grund för att ha något att låta sången vila på. Därför är den inte så "intressant" som parti i sig, om ni förstår hur jag tänkt.

Det lustigt, för det är bara ett reverb på, och det är hyfsat litet, typ medium room. Detta ligger på en vanlig return-kanal och de relevanta spåren är skickade dit.  Men jag tycker också det låter lite odistinkt, på fel sätt. Jag ska kolla på det. Men, det är klart, jag kanske skickar alldeles för många spår dit (bas, gitarr, piano, körer + syntar...) så det bara blir gröt av'et!

Jag upplevde att mixen lät ganska annorlunda när jag renderade ner den till stereospår, jämfört med hur den lät i Live. Är det vanligt? Det borde ju vara så att man får exakt samma när man renderar till stereo som när man lyssnar på masterbussen (eller kallas det master out?)?

Jag tror att odistinktionen beror på att jag är en kratta på att EQa. Jag har fått låna lite litteratur i ämnet och ska försöka lägga in lite "luft" i mixen som en vän uttryckte det.

Sen till detta om "dubbelposten" som verkar uppröra nåt oerhört. Jag förstod inte att när jag laddade upp låten, skapades automatiskt en post i låtkritik-forumet. Faktum är att jag inte hittade något sätt att ladda upp låtar utan att gå in via "Låtar och filer" och sen klicka sig vidare till en kategori. Kanske tittade jag inte ordentligt. Hade jag hittat ett sätt att ladda upp låten utan att gå via kategorierna hade jag gjort så, och länka till filen i denna tråd. Det var min avsikt.

Till saken hör att när JAG klickar på länken ovan, hamnar jag inte i den automatiskt genererade tråd som omnämts tidigare, utan till den sidan där man laddar ner låten. Därför var jag inte medveten om att en tråd skapats automatiskt.

I ämnet:Hjälp mig! Uptown Morning (Born to Run inspirerat)

2008-10-07 - 16:16

Det är inget fel på låten, det är ett vettigt arr, gott om fina detaljer, melodi som sitter! Det är bra!

Men du måste sjunga annorlunda. Jag är ingen sångexpert, men jag hör att du sjunger väldigt mycket i halsen, du liksom viskar, som om du ville "härma" att du sjöng ut ordentligt. Det funkar inte alls. Jag har lagt lite sång i min dar (väldigt lite) och kan verkligen medge att det är mycket, mycket svårt. En sak som jag upplevde var svårt, var att sjunga ut i en "hemmiljö" eller liknande. Det funkar inte för mig att lägga ner allt i sången om jag vet att grannar (eller andra) hör "ylandet". :-) Var sjunger du? Är du bekväm där, känns det "rätt" att dra på ordentligt?

En annan sak är att sjunga upp, värma upp rösten med lite olika övningar. Dessa kan en lärare hjälpa dig med, eller kanske finns det något på nätet? När du är uppvärmd i rösten sjunger du bättre helt enkelt!

Ok, så till trummorna. Det är ju inte alls lätt att spela in trummor så att det låter Bruce S om dem. Om du verkligen vill ha det soundet tror jag det enklaste och kanske till och med billigaste är att skaffa en instrumentplugg, som Toontracks Superior Drummer. Visserligen är det inte alls lika "äkta" som att spela in sina egna trummor (om det är så du gör annars). Men jag är övertygad om att du kan få till ett maffigare sound med de grejerna. Jag har nyss köpt SD2 och tycker det låter mycket, mycket bra. Jag har spelat trummor i 20 år, och har väl blivit lite kräsen med tiden, men nu tycker jag det verkligen funkar med samplade/programmerade trummor. Jag vet att jag aldrig lyckats få till så pass fint sound själv i alla fall trots trummor och allt i proffsklass (dock är jag ingen envis ljudtekniker).

Om du inte vill gå plugg-vägen, kanske du kan försöka stämma trummorna lite lågt för att få smäck i dem, och sen jobba med kompressor och reverb för att maffa till ljudet. Det finns en massa sätt att fuska till ett större sound, man kan förskjuta hela trumsettet (utom reverbet) ett par millisekunder för att få reverbet och trummorna att börja precis samtidigt, etc. Det finns säkerligen folk här som kan komma med fler tips.

Lycka till!