Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Så bränner du den perfekta skivanStudio Special: Inspelning & Mixning 2010:

En felbränd cd-master kan ge digitala klick i musiken du just ska ge ut och en data-cd kan sluta fungera efter två år. Men med enkla medel ser du till att skivorna håller under tiotals år framöver.


Fem år är livslängden för en bränd skiva basunerade medier ut för några år sedan och skrämde slag på alla som bränt säkerhetskopior av sitt viktigaste material. Vad som inte framkom var att experten som gjorde uttalandet själv jobbade för en utvecklingsenhet på IBM som tog fram andra lagringslösningar. Uttalandet är naturligtvis ren lögn, förutsatt att du vet vad du gör när du bränner skivor. Men med felaktig hantering kommer dina brända skivors livslängd faktiskt förkortas avsevärt. I värsta fall till bara ett par år.

Med denna artikel ger vi dig verktygen för att lyckas med dina bränningar så att skivor håller lång tid och du kan framställa en bra cd-master. Framför allt vill vi få dig att inse att bränning inte bara är bränning.


Val av brännare och media
Hur märkligt det än kan låta så har cd och dvd ganska många likheter med de gamla analogkassetterna. Med en medioker bandspelare och ett billigt bensinmacksband kunde du spela in radio och nätt och jämnt höra ljudet över bruset. Investerade du istället några tusenlappar på ett bra kassettdäck och lade några extra kronor på ett märkesband så kan du fortfarande spela upp musiken i hygglig kvalitet. Använde du dessutom någon dolby-kodning så är ljudet troligtvis mer än okej även idag.

Principen är densamma även för inspelningsbara cd och dvd. Val av brännare och cd/dvd-media är av stor betydelse för hållbarheten av det brända materialet, samtidigt som det spelar roll hur du bränner. Lyckligtvis kostar det inte lika mycket att bränna kvalitetsskivor som det kostade att göra kvalitetsinspelningar på band förr.

De brännare som generellt sett rekommenderas och som tidningen Studio har bäst erfarenhete av, kommer från tillverkaren Plextor. Nackdelen med dessa brännare är att de kostar några hundralappar extra i inköp och därför ofta prioriteras bort i hem-pc och bärbara datorer. Men det finns även andra märken som håller förhållandevis hög kvalitet som exempelvis Benq, LG och Nec. I de två senare fallen pratar vi främst om lite nyare modeller.


Felen på skivor
En bränd cd eller dvd kommer alltid innehålla fel, det går aldrig att komma ifrån. Dock är det inte så allvarligt som det låter. Felen är uppdelade i tre olika grupper.

C1 (cd) / PI (dvd) - Den lägsta nivån av fel som alltid finns och som alltid kan korrigeras till hundra procent av spelarens inbyggda felkorrigering. C1 bör inte överstiga 220 fel per sekund enligt standarden för Redbook.

C2 (cd) - Kan vara allvarligt även om felen är relativt få. Bör alltså inte finnas alls på en master. Dessa fel ökar med tiden på grund av repor, fingeravtryck, damm och inte minst skivans ålder. Kan med tiden övergå till CU-fel.

CU (cd) / PO (dvd) - Den allvarligaste nivån av fel. Kan leda till läsfel på en data-skiva och kan inte alls korrigeras på en ljud-cd. Gör därmed delar av skivan oläsbara. CU/PO-fel inträffar oftast när skivan har åldrats, eller om den har hanterats ovarsamt.

Du bör känna till att viss felkorrigering ingår i standarderna för data-cd/dvd, men inte alls i Redbook, som är standarden för ljud-cd. Det är därför du kan bränna 800 megabyte ljud-cd medan det är 700 megabyte för data. Det är också därför en data-skiva i sämre kondition kan läsas felfritt (även om det går långsamt) medan en motsvarande ljud-cd inte kan läsas in korrekt. Spelaren kan dock korrigera framför allt c1-fel men även c2-fel – även om vi inte rekommenderar dem alls på en master.


Välj märkesskivor med kvalitet
Billiga så kallade noname-skivor, eller skivor som inte kommer från välkända tillverkare har en tendens att inte hålla lika länge som dyrare. Felen börjar ofta vid kanterna av skivorna och smyger sig sedan inåt, samtidigt som de gamla felen intensifieras. Till slut har du en skiva där allt material inte längre kan läsas.

Vårt absoluta råd är lägga någon krona extra per skiva, och köra på kända märken som Verbatim, Taiyo Yuden och Maxell. Är det för dyrt, så finns nätbutiker som gör märkesskivor billigare än nonameskivor på Elgiganten. Wesellcd.com är ett exempel.


Ljud-cd görs med redbook
Redbook kallas alltså den standard man följer för att bränna en ljud-cd. Standarden anger hur spåren ligger, eventuell isrc-kod, om det finns eventuell paus mellan spåren och om det ska ligga med textinformation, som låttitel. Dessutom anges att antalet c1-fel får uppgå till högst 220 i snitt per sekund, sett över en tiosekundersperiod. På de flesta kvalitetsmedier kommer du upp i ett snitt på max 40 fel per sekund och en riktigt bra bränd skiva ska inte komma upp i mer än runt tre fel per sekund. Observera att dessa fel alltså korrigeras av läsaren så att det du får ut vid uppspelning är identiskt med det du brände. Detta är normalt och har ingen påverkan på ljudet.


Så bränner du redbook ljud-cd

Du kan bränna en redbook-cd med i stort sett vilket brännarprogram som helst. Medföljde det ett program till din cd-spelare kan du med största sannolikhet använda det även för en master, så länge du har ljudfilerna väl förberedda.

Flera ljudredigeringsprogram har även bränningsfunktionen inbyggd, vilket gör att du där kan lägga sista handen vid projektet, och det brukar även underlätta processen med att ange var spåren börjar. Finessen är naturligtvis mycket smidig om du ska bränna en live-inspelning och vill slippa dela upp spåren manuellt till enstaka filer.

Steinbergs Wavelab, Sony Soundforge och Adobe Audition är exempel på ljudredigeringsprogram med inbyggd cd-bränning. Nero och Roxio Easy Media Creator är vanliga brännarprogram som har funktioner inbyggda, och Disc burner i OS X fungerar också. Men det finns en uppsjö ytterligare program som duger mer än gott, såväl gratis som dyra lösningar. Innan vi dyker in i Wavelab och Nero för att bränna, se till att du har uppdaterat din spelares firmware till senaste versionen. Ha också med dig att programmens standardinställning är att två sekunders paus mellan varje låt infogas. Detta läggs alltså till utöver eventuell tystnad i slutet av wave-filen, men kan naturligtvis korrigeras om så önskas. Principerna nedan är densamma i alla program.


Redbook i Wavelab


Bifogad bild: wavelab_01.png
1. Ladda hem CD Recorder Update från ftp.steinberg.net/Download/Hardware/CD_DVD_Recorder_Updates och packa upp den till mappen där Wavelab är installerat. Detta gör att även nya brännare känns igen i Wavelab.

Bifogad bild: wavelab_02.png
2. Välj File > New > Basic Audio CD. Därefter börjar du importen av spår under menyn CD > Add Tracks. Bläddra dig fram till mappen med wave-filerna som ska brännas och markera dem. Avsluta genom att klicka på Öppna.

Bifogad bild: wavelab_03.png
3. Justera pausen mellan låtarna genom att ändra värdena för paus. Glöm inte att provlyssna hur det låter genom att ställa dig vid en rad och tryck på mellanslag. Vill du skriva in isrc-kod, klicka på fältet vid respektive låt.

Bifogad bild: wavelab_04.png
4. Har du UPC/EAN-kod som ska skrivas in, gör du det under CD > Advanced Settings. När du är nöjd med ditt projekt, gå till CD > Write CD. I dialogrutan som kommer upp, ställ skrivhastigheten till max 8x.Redbook i Nero

Bifogad bild: nero-01.png
1. Vid välkomstskärmen i Nero Burning ROM, välj att skapa en Audio-CD. Vill du skriva med cd-text som dyker upp i moderna cd-spelare, kryssa för detta val och skriv in generell information om skivan.

Bifogad bild: nero-02.png
2. Lyft nu över ljudfilerna som ska utgöra ljud-cd:n och lägg dem i det vänstra fönstret. Kontrollera även att de hamnar i rätt ordning. För att justera exempelvis paus i enskilda spår, dubbelklicka på det.

Bifogad bild: nero-03.png
3. I samma dialogruta kan du justera informationen för cd-text och skriva in isrc-kod. Är något spår en livetagning, kan du smidigt dela upp den till flera spår i detta fönster. Klicka på den lätt bortglömda fliken ”Index, Gränser, Dela”.

Bifogad bild: nero-04.png
4. Klicka på verktygsknappen Bränn och ställ slutligen in skrivhastigheten till max 8x och se till att brännmetoden är ställd till disc-at-once.
Testa dina skivor

Om du har en brännare av märket Benq, Lite-on eller Plextor så är chansen stor att du själv kan testa dina skivor efter de fel som beskrivs ovan. På så sätt ser du direkt om en bränd skiva lämpar sig som master eller om en redan bränd gammal skiva behöver läggas över till nyare media.

• Benq: Använd Nero CD-DVD Speed som både medföljer paketet Nero (www.nero.com) eller ladda ner programmet separat från www.cdspeed2000.com. Testet görs under fliken Skivkvalitet.
• Lite-on: Ladda hem programmet K-Probe från www.k-probe.com. Kan inte hitta övriga problem som jitter.
• Plextor Premium: Ladda hem senaste versionen av Plextools från www.plextools.com och använd Q-check c1/c2 test. Programmet klarar även ett flertal andra relevanta tester. Observera att kvalitetstester endast fungerar för enheter med Premium i modellnamnet.7 snabbtips – så bränner du säkert

1. Tumregler för brännarhastighet: bränn aldrig ljud-cd snabbare än 8x. Data-cd kan brännas i upp till 16x. Betrakta alltså din enhets snabbhet som läshastighet och inte som dess maximala brännarhastighet även om det är tekniskt möjligt.

2. Se till att din brännare har senaste firmware installerat. Detta gör att brännaren känner igen de senaste brännbara skivorna och kan hantera dem på rätt sätt (gäller inom ramen för vilka standarder brännaren säger sig hantera).

3. Om du har mycket plats över på den skiva du bränner till, gör en extra mapp som förslagsvis heter ”_backup” och som innehåller den viktigaste informationen ännu en gång. På det viset sprider du samma information till flera ställen på skivan – bra om skivan senare skulle bli repad.

4. Lägg med par2-information i de mest kritiska mapparna, exempelvis de som innehåller bra inspelningar som inte får försvinna (se separat ruta). Detta tar betydligt mindre plats i anspråk än tipset ovan.

5. Handlar det om riktigt viktig information som ska brännas, bränn två exemplar av skivan – med olika fabrikat.

6. När en cd-skiva har många c2-fel så är det tid att göra en kopia. Har skivan redan cu-fel så kan det i värsta fall redan vara för sent.

7. När du gör en ny skiva av en gammal som är på väg att gå sönder, ha som tumregel att kopiera först via Utforskaren/Finder till en mapp på hårddisken, bränn sedan därifrån. Beroende på hur kopieringen görs i brännarprogrammet, finns annars risken att du kopierar även felen.
Vi gjorde några stickprov för att tydliggöra hur diagrammen från feltesterna kan se ut.

Brännare: Plextor Premium PX-760A
Skivmedium: Verbatim
Skrivhastighet: 4x

Bifogad bild: plextor-px-760a,-48x0CIRC.png

Testresultat:
Avg/Sec Max/Sec Total
C1 1.5 23.0 7022.0
C2  0.0 0.0 0.0
CU  0.0 0.0 0.0
Kommentar: Exemplariskt bränd skiva, med c1-fel väl inom ramen för redbook. Inga c2-fel påträffades heller.


Brännare: LG (modell okänd från 2003)
Skivmedium: Noname ”Creation”
Skrivhastighet: 16x

Bifogad bild: cd-10CIRC.png

Testresultat: Gick ej slutföra testet på grund av läsfel.
Kommentar: Tre skivor som brändes i januari 2004 med viktig backupinformation går inte längre att läsa, trots mörk förvaring. Skivorna har varken repor eller fingeravtryck. Här syns att de har åldrats kraftigt. Den blå ytan är c2-fel som i detta fall ledde till att mycket av skivan inte längre går att läsa.


Brännare: Plextor PX-708A
Skivmedium: Verbatim
Skrivhastighet: 8x

Bifogad bild: 200305250CIRC-kopia.png

Testresultat:
Avg/Sec Max/Sec Total
C1 3.2 27.0 15267.0
C2 0.0 0.0 0.0
CU 0.0 0.0 0.0
Kommentar: Skiva bränd ett halvår innan, i maj 2003. Fortfarande i exemplariskt skick, men till skillnad från föregående har kvalitetsmedia använts.
Bränn säkraste skivan

Har du otur, kommer du förr eller senare sitta med en backup-skiva med precis det sångpålägg du hade behövt till en ny version av låten – och skivan kan inte läsas. Ditt arkiverade låtmaterial är delvis för alltid förlorat.

Tack och lov går detta att förebygga, och här visar vi dig hur. Det finns nämligen en i musikersammanhang inte så känd lösning som är helt gratis: paritetsinformation. Idén är densamma som felkorrigerande så kallade raid-system använder. Raid är en standard som används i högpresterande servrar eller arbetsstationer för att snabba upp hårddiskens datahantering och samtidigt se till att information inte försvinner vid en eventuell hårddiskkrasch.

Liknande kan vi alltså även göra med cd-/dvd-skivor, fast med lite manuell inblandning. Programmet par2 som vi rekommenderar finns för alla datortyper (parchive.sourceforge.net), men med grafiskt gränssnitt ännu bara för Windows – och det är vad vi utgår från här.

Quickpar fungerar så att du skapar en uppsättning av filer som du vill skydda med hjälp av paritetsinformation. Ännu så länge kan filuppsättningen endast bestå av filer i en och samma mapp. Har du flera mappar som du vill skydda, måste du antingen skapa flera uppsättningar (en i varje mapp), eller packa ihop filerna till exempelvis en zip-fil och därefter skapa paritetsinformation för den.

Men nu till det faschinerande. Låt säga att du vill skydda 500 megabyte ljudfiler från att förstöras i framtiden. Det räcker oftast med att skapa runt 20 megabyte paritetsinformation. Oavsett vilken eller vilka filer som ligger i dessa 500 megabyte som skadas, kan Quickpar använda paritetsinformationen för att korrigera och återställa filerna helt och hållet. Programmet fungerar med alla typer av filer.

Det tar förstås lite extra tid att göra en skiva med paritetsinformation, men det går sällan att återskapa det perfekta ljudpålägget i efterhand om pålägget har gått förlorat. Dessutom är det helt gratis.
Så hanterar du Quickpar

För att du snabbt ska komma igång, följ vår guide. Du kan göra fler finjusteringar i inställningarna, men dessa steg räcker tillräckligt långt.

Bifogad bild: quickpar_01.png
1. Ladda hem programmet Quickpar från www.quickpar.org.uk. Programmet finns även på svenska.

Bifogad bild: quickpar_02-kopia.png
2. Ta tag i dina filer som ska brännas på cd och släpp dem i Quickpar-fönstret. Tyvärr går det ännu inte att släppa mappar, endast filer. Vill du att cd-skivan ska innehålla flera mappar, får du säkra dem en åt gången. Ställ in programmet så att ”Source Block Count” landar på omkring 131 072 byte.

Bifogad bild: quickpar_03.png
3. Filnamn för korrigeringsfilerna fylls i automatiskt men kan förstås justeras. Ange därefter vilken redundans du vill använda. Ju högre redundans, desto bättre möjlighet att kunna återskapa skadade filer. Om du anger 5% så ska skivan vara ordentligt skadad innan du mister information. Du kan också tänka så att om du ska bränna 600 megabyte ljudfiler på en cd som rymmer 700 – varför inte använda resten av utrymmet till återställningsdata?

Bifogad bild: quickpar_04.png
4. Klicka nu på knappen Skapa/Create och programmet gör omgående filer i samma katalog som filerna du vill skydda. Dock kan processen – beroende på blockstorlek, redundans och datorkraft – ta alltifrån någon minut till en knapp timme.

Bifogad bild: quickpar_05.png
5. Nu är mappen klar för bränning! Tag också för vana att alltid lägga med programmet Quickpar på skivan. Man vet aldrig hur lätt det kan vara att få tag på om tio år när du verkligen behöver det.
Om det redan är för sent

Har du en skiva som inte går att läsa och som du måste få tillbaka? Innehåller den repor på datasidan (ej etikettsidan)? Med lite tur kan du med några smarta medel slipa bort reporna och åter läsa in skivan. Fråga efter verktyg i din elektronikhandel eller besök www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=2633 för ett ett gäng bra förslag. Och några helgalna.

0 Comments