Hoppa till innehåll

- - - - -

Fender American Vintage ’72 Telecaster Thinline, den tunna linjenMed dubbla humbuckers erbjuder den här vintage

Telecaster är en mång­sidig gitarr som funkar i de flesta genrer. Kollar du in Fenders sortiment hittar du ett överflöd av variationer på temat Telecaster. Blues, jazz, rock, pop, country … ja till och med i shred- och metallägret hittar du Telecaster-fantaster som Marilyn Mansons förre vapendragare John 5.
Telecaster Thinline lanserades 1969 och målet med dess karakteristiska f-hål var att bygga ett lättare instrument.
Något år in på 70-talet upp­daterades Tele Thinline med två humbuckermickar (designade av Seth Lover som låg bakom Gibsons PAF-mickar) delvis för att ta upp kampen med Les Paul-gitarren. Andra nyheter var att halsjusteringen nu gjordes vid gitarrhuvudet (så kallad bullet truss rod) och att infästningen mellan gitarrkropp och hals gjordes med tre i stället för fyra skruvar som tidigare.
De flesta förståsigpåare menar att Fenders utförsbacke inleddes när CBS tog över 1965 och att Fender sedan gick vilse under 70-talet, delvis på grund sämre kvalitetskontroll. Men nu tar Fender ännu en blick tillbaka i tiden med två USA-byggda gitarrer; ’69 Tele Thinline och ’72 Tele Thinline – byggda i dag, med inspiration från förr. Vi valde att testa den senare, och vår Thinline Tele i Candy Apple Red med en vacker bärnstensfärgad hals triggar definitivt vårt habegär.

Bifogad bild: fender-american-vintage-72-tele-thinline2.jpg
Denna teles mickar låter mer humbucker än förlagans.  

Den levereras i ett rejält svart etui och där hittar vi också tillbehör som axelband, sladd, insexnycklar och en putsduk.
Vår Thinline ’72 är hyfsat lätt och i det stora hela följs förebilden. Gitarren strängas genom kroppen och har separata stallsadlar á la stratocaster, hals med 21 band av vintagetyp plus 7,25-tums radie på greppbrädan. Stämskruvarna är av vintagetyp med en F-logga, och den enkla konstruktionen är ett av Leo Fenders genidrag. Ett annat genidrag är ”Micro Tilt”-justeringen av halsens vinkel mot kropp/stall. En god idé, men bara för den som vet hur den ska justeras.
Halsen har en skön tunn C-profil med cellulosalack som känns lite klibbig, ett fenomen som brukar försvinna efter en tid. Gitarren är väljusterad med ett standard .010-set och låg stränghöjd som funkar för­vånansvärt bra att plocka fram bluestöjningarna på trots – jämfört med dagens gitarrer – låga bandstavar. Det är helt klart en annan spelkänsla än med en standard-tele.
Två mickar, en vanlig trevägsomkopplare plus ton- och volymkontroll är standard på en tele, men Thinline ’72:ans humbuckerduo sitter där för att ge dig det bästa av två världar.
Dagens Wide Range-mickar är inga exakta kopior och de låter som en traditionell humbucker men på en ”tele-plattform”. När vi kopplar in märker vi att vår ’72 Thinline Tele faktiskt inte saknar twang, men här finns också en fet fyllighet med ett varmt mellanregister och bas. Det var enkelt att ratta fram snygga jazzbluesiga sound eller lätt distade sound för pop och rock, antingen från förstärkaren eller med en Fulltone OCD. Ackordspel blir särskilt kraftfullt, och efter en tillvänjningsperiod med många Stones-riff och öppna G-ackord så tänker man inte på greppbrädesradien och halsens låga band.

Bifogad bild: fender-american-vintage-72-tele-thinline.jpg
Thinline Tele. Ett mål med den "lättade kroppen" och det karakteristiska f-hålet var att bygga ett lättare instrument.


Sammanfattning
Förebilden från tidigt 70-tal brukar inte räknas som den mest eftertraktade bland samlare, men hittar du en Thinline Tele från förr får du antagligen plussa på några tusenlappar jämfört med vår nyproducerade dito. Gitarrer med fyra årtionden av hårt arbete bakom kräver ofta uppfräschning, och originalen varierar helt klart i kvalitet.
Gillar du Stones, Stone Roses, Coldplay och kan tänka dig en tele med en touch av 335-sound är en nybyggd Vintage ’72 Telecaster Thinline ett schyst alternativ, även om det svider i plånboken. En Candy Apple Red Thinline Telecaster – årets julklapp?  

FAKTA
Fender American Vintage ’72 Telecaster Thinline
Produkttyp: elgitarr med kropp i ask med f-hål, lönnhals/lönngreppbräde med 21 band, skruvad halsinfästning och två Wide Range-humbuckermikrofoner.  
Tillverkare/kontakt: Fender (www.fender.se).
Tillverkningsland: USA.
Pris: 21 000 kronor inkl. moms. Finns i natural/klarlacksfinish.

Fördelar
  • Snyggt instrument.
  • Bra allroundinstrument.
Nackdelar
  • Klibbig spelkänsla på halsen.
Betyg
Ljudkvalitet:4
Funktioner:4
Byggkvalitet:4
Spelkänsla:4
Prisvärdhet:4

Testutrustning
Egnater Tweaker 112
och Fulltone OCD.

0 Kommentarer