Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Korg Kaossilator 2 - Kreativ kaosmaskinStudio 7-2012:
Kontrollerat och kreativt kaos är ledorden när vi skapar musik med Korgs senaste portabla synt.


Air Spectrum. Så heter ett av ljuden i Korgs nya synthesizer Kaossilator 2. Det är ett ljud vi fastnar för direkt. Förutom att det är en sammansättning av namnen på två av musikhistoriens bästa band så gör det något med oss. Det är ödsligt och nära på samma gång. Som att lyssna till en tennismatch på distans å ena sidan. Som att vara i en grotta å den andra. Våra tankar vandrar iväg. Till minnen av forna presetljud, till det elektroakustiska eposet UGN. Det är exakt det här vi vill att ett instrument ska göra med oss. Få oss att fantisera, väcka skaparglädje.

Spela med fingrarna
Kaossilator 2 är en portabel liten synt. Den har inbyggd högtalare för enklast möjliga handhavande. Det finns några få knappar, en display och två kontrollytor. En kontrollyta för inställningar och parametrar samt en spelyta. Kaoset kontrolleras genom att man drar sitt finger, eller fingrar, över spelytan. Kaos är ett bra ord för att beskriva hur man kan skapa musik med den här typen av instrument. Bra kaos kanske man bör tillägga. Det är skönt att låta slumpen styra. I en tid då det mesta kan kontrolleras och göras om till perfektion i all evighet är Kaossilatorerna en frisk fläkt i form av här och nu. Live är det som en dröm att inte riktigt ha koll på vad som ska hända eller varför det gör det. I alla fall om man vill överraska sig själv.

De inbyggda ljuden håller hög kvalitet rakt igenom. Här finns syntklanger, effektljud och trummor. Våra favoriter är nämnda Air Spectrum, Synth Looper och Minimal kit bland trummorna. Varje trumset har ett visst antal ljud utplacerade på pekplattan. Dessutom kan dessa ljud varieras genom att man drar fingrarna upp, ner eller åt sidan. Man kan onekligen leka att man står på scen med Kraftwerk jammandes Pocket Calculator. Väldigt kul, nyskapande och intuitivt.

Som vi nämnde så är detta perfekt live. Anledningen är inte främst Kaossilatorns inbyggda ljud utan Loop Recorder, den bästa lilla loopfunktionen vi någonsin stött på. Vi började med att lägga några fina körstämmor via den inbyggda mikrofonen genom att hålla nere ”mic on” och ”rec” och sjunga. Lägg gärna samma stämma fem-sex gånger för maximal mäktighet. Sedan är det bara att mata på. Välj ditt favoritljud, håll ner ”rec” och rör fingret på spelytan. Ganska snabbt lär man sig att skapa gigantiska ljudmattor som sedan kan tidssträckas till oigenkännlighet. Ett sant oljudsverktyg som gjort för den experimentelle musikern.

Eftersom Kaossilator 2 även är försedd med en linjeingång för den här typen av ljudmanipuleringar lämpar den sig även för dig som dj:ar och vill utöka din repertoar med några hemgjorda remixar. Loop recordern är helt enkelt episk. Lofi men ändå välljudande och så klart i stereo. Dessutom kan man spara sina alster på micro-sd-kort som finns som tillbehör. Sedan in i datorn för vidare redigering och sedan tillbaks igen. Enkelt och bra. Vill man spela melodier eller spela in dem i Loop recordern går det att ställa in olika skalor, så att tonhöjden kvantiseras. Detta innebär att det faktiskt går att spela enklare slingor eller basgångar på spelytan. Naturligtvis är ljudmanipulationen, vilket det nu än må vara för just det ljud du valt, okvantiserad.

Bifogad bild: korgkoss2jan24-1.jpg Loop recorder-funktionen i Kaossilator 2 är beroendeframkallande.
Sammanfattning
Det är enkelt och roligt att leka, spela och drömma sig bort med Kaossilator 2. Vår rekommendation är att spela in mycket på Loop Recordern. Lager på lager av fraser med en blandning av de inbyggda ljuden och ljud som upptas från mikrofonen eller mickingången. Det är vägen in och ut ur kaoset i denna svartgula maskins hjärta.

FAKTA
  • Tillverkare: Korg (www.korg.com).
  • Kontakt: EM Nordic (www.emnordic.se).
  • Produkttyp: Portabel synthesizer. Anslutningar: Inbyggd mikrofon, mickingång, hörlursutgång.
  • Pris: 1 395 kronor inkl. moms.
Fördelar
  • Bra och mycket användbara ljud.
  • Loop recorder och arpeggiofunktion.
  • Liten och lättarbetad.
Nackdelar
  • Lite tunt ljud i den inbyggda högtalaren.
BETYG
Ljudkvalitet: 4
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 4

Testutrustning
Genelec 1030A.

0 Comments