Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Roland R-26, fickinspelare full av funktionerDen kan fungera både som stereoljudkort och portabel inspelare, med dubbla uppsättningar stereomikrofoner och inspelning på upp till sex kanaler. Roland R-26 klarar det mesta vi har på önskelistan.

Roland har verkligen bestämt sig för att bjuda över konkurrenterna med R-26. Ingen annan klarar samtidig inspelning av ett inbyggt xy-stereopar riktade elektretmikrofoner, ett rundupptagande stereopar, plus två externa mikrofoner anslutna med xlr-kontakter (med individuellt valbar fantommatning), på sex separata spår i upp till 24 bitar/96 kHz. Alternativt kan du spela in på det interna xy-paret, en extern stereomikrofon ansluten med minitelekontakt och två xlr-anslutna mikrofoner.
R-26 är en mycket mångsidig liten maskin.
Många möjligheter kräver ett flexibelt användargränssnitt. R-26 är ensam i klassen om att ha pekskärmsnavigering för de flesta inställningarna. Pekskärmen i R-26 är svartvit och av den enklare typen där du bara kan klicka, inte dra i rattar eller reglar.
Ett enkelt menysystem låter dig titta igenom vad du har på minneskortet (sd), radera filer eller ställa in valda ingångar, fantommatning, och så vidare.
På det hela taget tycker vi att skärmen fungerar helt okej men i vissa lägen, som vid inställning av monitornivåer med små pilliga skärmknappar, känns lösningen mindre genomtänkt. Ja, en bättre skärm hade förstås gjort R-26 dyrare, så vi kan leva med svagheterna.
Tyvärr är pekskärmsgränssnittet inte vändbart för de tillfällen du själv står eller sitter framför mikrofonerna.

Fulsnygg men stadig
Utöver pekskärmen hanterar du R-26 med en rad tydliga gummiknappar för själva in-/uppspelningsfunktionerna och två rattar för att ställa nivåerna. Två separata rattar för xlr-ingångarna, plus en för de interna mikrofonerna hade varit bättre, nu är det onödigt jobbigt att använda två externa mikrofoner som inte är ett stereopar.
R-26 känns relativt robust trots sitt plastskal. Rattar och knappar ser ut att klara en del slit och släp. Det är inget som sticker ut och kan gå av. Låset till batteriluckan, som döljer fyra vanliga aa-batterier, förslagsvis laddbara, verkar däremot lite ömtåligt.

Lätt att hantera
Vi testade en rad kombinationer av interna och externa mikrofoner för inspelning av sång och akustisk gitarr. Den här typen av inspelare som klarar att spela in interna stereomikrofoner plus en eller två externa mikrofoner är ju perfekt för teknikallergiska singer-songwriters som inte vill ha mer än ett knapptryck mellan inspiration och inspelning.
Ladda hem ljudfilerna och lyssna själv! Vi fick riktigt imponerande resultat med R-26 kopplad till en Brauner Phantom Classic på sången och en Miktek C5 på gitarren. De inbyggda mikrofonerna fungerade helt okej men enkla elektretkapslar har förstås sina kvalitetsmässiga begränsningar. Det gäller alla apparater av den här typen. Vi jämförde även R-26 som ljudkort med ett Apogee Duet. Apogeeljudkortet var i vårt tycke snäppet bättre men R-26 presterade utmärkt även i det testet.
En viktig finess är att du även kan använda din R-26 som stereoljudkort och med vår 11-tums Macbook Air gick det utmärkt. En enkel monitorfunktion bjuder på medhörning med minimal fördröjning. Du kan lägga grunder med din R-26 fristående och fixa pålägg när den är ansluten till datorn. Mycket smidigt!


Bifogad bild: R-26_O4_600_FNL.jpg
Du kan ansluta två externa mikrofoner samtidigt, med individuellt valbar fantommatning, via R-26:ans xlr-ingångar.


Sammanfattning
Letar du efter en inspelare som klarar fler än två kanaler, eller en allt-i-ett-lösning för din portabla mikrostudio, är Roland R-26 i skrivande stund det hetaste alternativet på marknaden. Det finns dyrare enheter med finare mikrofonförstärkare förpackade i slagtåligare skal, men inte med R-26:ans många finesser. Den är hyfsat lättrattad, kan nästan allt man kan önska och levererar utmärkt ljudkvalitet.

FAKTA
Roland R-26
Produkttyp: portabel inspelare.
Tillverkare/kontakt: Roland (www.roland.se).
Pris: 3 940 kronor inkl. moms.

Fördelar
  • Flest funktioner i klassen.
  • Funkar som ljudkort.
  • Sex kanalers inspelning.
  • Separat fantommatning, limiter och högpassfilter på xlr-ingångarna.
  • Xlr-ingångarna klarar +4 dBu linjenivå.
Nackdelar
  • Elektretmikrofonerna har sina begränsningar (gäller även konkurrenterna).
  • Lite trögjusterad med­hörning.
  • Svårt att ställa olika nivåer på externa mikrofoner.
Betyg
Ljudkvalitet: 4
Funktioner: 5
Byggkvalitet: 3
Prisvärde: 4

Testutrustning
Apogee Duet, Brauner Phantom Classic, Miktek C5 (referensmikrofoner), AKG K271-hörlurar, Amphion Argon 2-monitorer drivna av Harmony design Pa12-slutsteg.

0 Comments