Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Bästa klaviaturerna för IOSStudio 8-2012:
När du har tröttnat på att spela klaviatur på paddans skärm, är det dags att jacka in en riktig klaviatur. Här är våra tips på produkter som fungerar utan några drivrutiner.


Tack vare att IOS har stöd för Core Midi, fungerar det utmärkt att koppla in många av de externa klaviatur som finns idag, och ansluta dem till paddan eller Iphonen. I princip alla inspelningsprogram för IOS har numera stöd för Core Midi, likadant är det med synt-appar. Har du en Ipad, så kan du använda många av de vanliga usb-klaviaturerna som finns genom att ansluta dem till Apple Camera Connection Kit, vilken ger en usb-anslutning till paddan.

Vill du istället använda Iphone, så måste du antingen skaffa en Iphone-anpassad klaviatur som jackas rack in i telefonen, eller skaffa ett midi-gränssnitt och ansluta en klaviatur till det. Anledningen är att Camera Connection Kit endast är framtaget till Ipad, och (i alla fall i nuläget) inte ens känns igen av en Iphone. Men det är alltså inte ett problem så länge din klaviatur har midi.

Här listar vi de mest intressanta klaviaturerna just nu, till Ipad och Iphone. Både priser och finesser skiljer sig åt, och det bästa är förstås om du har möjlighet att provspela själv om det är av vikt. I denna genomgång lämnar vi spelkänslan därhän.

Bifogad bild: Samson-Carbon-49.jpg
Samson Carbon-49
Pris: 1 050 kronor
Kontakt: EM Nordic, www.emnordic.se
Info: korta.studio.se/5

En ny klaviatur från Samson med inbyggd Ipad-hållare, 49 semivägda tangenter, pitch bend- och moduleringshjul, transponerings- och oktav-knappar. Därutöver är det enkelt och sparsmakat, så när som på ett volymreglage och en dataratt som kan kopplas till valfri funktion i inspelningsprogrammet, för de appar som stödjer det. Carbon 49 kan anslutas direkt till paddan med Camera Connection Kit och behöver ingen usb-hubb. Den som vill använda Carbon 49 med en vanlig dator, vill nog också veta att Native Instruments paket Komplete Elements medföljer, vilket har över tre gigabyte samplingar.

Bifogad bild: Line6-Mobile-Keys.jpg
Line6 Mobile Keys 25
Pris: 1 149 kronor
Kontakt: Luthman, www.luthman.se
Info: korta.studio.se/6

På kort tid har Line6 gett sig den på att slå sig in på IOS-plattformen. Två kablar medföljer, en för anslutning till dator, och en för anslutning direkt till Ipad/Iphone. Tack för detta, det innebär att klaviaturen fungerar utan en Camera Connection Kit, men också på en Iphone.

Viktigste funktionerna är pitch- och moduleringshjul, oktavtransponering, ingångar för sustain/expressionpedal. Mobile Keys klarar sig helt med den lilla ström den får av paddan eller telefonen, och lirar likt de andra klaviaturerna med alla program som har stöd för Core Midi. Finns även i en variant med 49 tangenter.

Bifogad bild: akai-lpk25.jpg
Akai LPK25
Pris: 499 kronor
Kontakt: Luthman, www.luthman.se
Info: korta.studio.se/7

Vill du ansluta en klaviatur till den redan kompakta paddan, så är chansen stor att du vill ha en kompakt klaviatur. Om så är fallet, ska du titta på Akai LPK25. Den har inte fullstora tangenter, men är enormt mycket bättre än klaviatur på skärm. Dessutom fungerar LPK25 förträffligt med dator (vilket är dess huvudsakliga syfte). Den här är jämförbar med Korgs Microkontrol som också är ett mycket bra val.

Bifogad bild: ik-multimedia-irig-midi.jpg
IK Multimedia Irig Midi
Pris: 549 kronor
Kontakt: Luthman, www.luthman.se
Info: korta.studio.se/8

Du som vill ansluta en synt eller en midi-klaviatur till Ipad eller Iphone, ska ta en titt på IK Multimedia Irig Midi. Förutom att denna ger Iphone möjlighet att använda klaviatur, så öppnar den upp för syntar, trummaskiner och allt som kan styras över midi. Till exempel kan du använda din Ipad för att styra en syntmodul. Irig har både Midi in, ut och thru. Kablar medföljer förstås.

Komplett lista med klaviatur
Är du osäker på om just din klaviatur fungerar med paddan? Innan du springer iväg och köper ett Camera Connection Kit, så kan du kolla i listan nedan om din klaviatur nämns. Använd listan som en check innan du skaffar din nästa klaviatur - så vet du att den även fungerar till Ipad.
www.iosaudio.co/devices

0 Comments