Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Gibson Firebird X - Hitech-gitarr för teknikfrälstaStudio 7-2012:
Gibsons supergitarr är fulladdad med den senaste tekniken, men tyvärr känns konceptet inte riktigt genomarbetat.


Den är ny. Den är annorlunda. Den är revolutionerande. Orden uttalades av Gibsons chef Henry Juszkiewicz när Firebird X premiärvisades förra året.
Hitech och Gibson är förvisso ingen ny kombination. De senaste åren har man byggt gitarrer som HD.6X-Pro, Robot Guitar (självstämmande Les Paul, se test i Studio 2-02), Dark Fire och Dusk Tiger.
Sedan lanseringen har Firebird X både hissats och dissats på olika nätgitarrforum, men det är en sällsynt fågel byggd i endast 1 800 exemplar och de flesta tyckare har nog bara sett den på bild eller i en demonstrationsvideo. Det var med skräckblandad förtjusning vi tackade ja till att testa Firebird X.

En ful ankunge
Gibsons Firebirdserie debuterade 1963 och Firebird X (förkortas FBX) är den senaste eldfågeln. Men utseendet har väldigt lite gemensamt med tidigare modeller och när vi först såg den gick tankarna till den fula ankungen.
FBX-gitarren levereras i ett gigbagetui och med en välfylld väska med tillbehör. Gigbagetuiet sägs klara ett fall från sjätte våningen. Av en händelse gjordes testet på detta våningsplan, men vi valde att inte syna påståendet. I etuiet hittar vi ljudkortet G-Node. Det har en gitarringång plus utgångar för hörlurar, linjenivå, midi och adat samt usb 2.0. G-Node strömförsörjs via antingen usb eller batterier. För att snacka med vår Mac och de två fotpedalerna har den inbyggd bluetoothteknik.

Massor av tillbehör
I väskan finns mängder av tillbehör, som två pedaler (pedalboard/switchboard) med bluetoothstöd. De ger dig en överblick av parametrarna i instrumentet, batteritid och annan inställningsinfo, ljudval samt användning av loopereffekten. Väskans småprylar är två batteriladdare, åtta uppladdningsbara batterier, sladdar och axelband plus ännu lite fler saker.

Vår testade FBX hade en cool blå finish som kallas Bluevolution – en ”swirl-finish” som är inspirerad av hur Gibsonfabriken i Nashville såg ut efter att ha översvämmats våren 2010. Instrumentet finns även i rött, med namnet Redolution (se bilden).

Lättviktare
Firebird X har en ”lättad” askkropp (de flesta Les Paulmodeller har en kropp i mahogny) och väger bara drygt tre kilo. I kombination med Gibsons ergonomiska design är det en detalj som uppskattas. Alla som repat eller giggat flera timmar med en Les Paul Custom vet vad vi menar. Halsen har modern spelkänsla och tunn cellulosalack. Kombon Gibson och lönngreppbräda sticker lite i ögonen – ett greppbräde i ”rostad” lönn hade varit snyggare men spelkänslan är ändå helt okej. Halsen har 23 band.

Stränghöjden är faktiskt så låg att strängarna ”slickar” bandstavarna, som har en låg profil. Gitarren har en spunnen g-sträng (.017), så alla klassiska blueslicks blev ostämda då g-strängen måste töjas längre (upp mot taket) än vanligt. Syndabocken byttes ut mot en ospunnen dito och blueskänslan blev som vanligt igen.
Att ladda FBX batterier tog knappt en timme (gitarren funkar inte utan batterier). Spelar du långa symfoniska alster live så indikerar FBX så kallade Gear Knob när det återstår 30 minuter av batteriets laddning.

Bifogad bild: G_Node_mixer.png Du kan plocka ut varje sträng separat ur Firebird X och lägga olika effekter eller eq och få till spejsade gitarrsound.
Snabb att stämma
Du startar FXB genom att dra upp Gear Shift-ratten. Nästa steg är att stämma och testa några ackordstämningar – det funkar bra och vill du göra egna så kan de sparas i din dator. Det går snabbare att stämma FBX än första generations Robot/Les Paul. En annan skillnad är det nu går att stämma gitarren manuellt, utan att ändra inställningar och utan att riskera att skada stämskruvarna.

Firebird X har två grundinställningar: Patch Play för livebruk, som delvis stänger av vissa funktioner medan andra, till exempel möjligheten att ändra mängden reverb eller dist medan du spelar, finns kvar. Edit Mode används när du vill modifiera FBX inbyggda effekter direkt från gitarren – mer avancerad ljudredigering görs med fördel med FBX Editor-programmet i din dator.

FBX har tre minihumbuckermickar och en piezomick med över 2 000 möjliga ljudkombinationer enligt Gibson. Den har elva ljudbanker som väljs via Gear Shift (1-9 & A+ B) med flera små symboler och färgindikeringar som tar tid att lära sig. Med femlägesomkopplaren väljs ljud ur en bank – växla sedan silverpotten till uppläget och välj mick som på en vanlig strata.

FBX har digitala ton- och volymkontroller och tre färgkodade ”tog-pot-switchar” på gitarrens front – den blå sitter där en Les Paul har sin mickväljare och styr bland annat reverbeffekten. På övre sargen sitter två skjutreglage som används för att modifiera effekterna när FBX befinner sig i Edit Mode.

Bifogad bild: Gibson-Firebird-X-Redolution.jpg Två av FBX tog-potomkopplare plus den magiska Gear Shift, som bland annat används för att starta Firebird X samt välja stämning.
Bred uppsättning ljud
Grundljudet i Firebird X låter rätt schysst men långt ifrån revolutionerande. Bank 1-4 är torra gitarrljud utan effekter som hämtats från Firebird, Les Paul och 335 plus en single coilbestyckad kollega vid namn SC. De akustiska ljuden är också användbara live och piezomicken kan alltid mixas in samtidigt som ditt elgitarrljud.

Ljudmotorn och signalkedjan är analog. så spelkänslan är som vanligt ... men ändå inte. Att spela på FBX med ett Les Paul-sound är en något schizofren upplevelse då X-gitarren inte svarar på samma sätt.
FBX inbyggda effekter är ömsom vin, ömsom vatten. De är eko, modulering, reverb, kompressor, dist och eq, men naturligtvis med flera varianter. Vi ger eq, eko plus moduleringseffekter godkänt, men flera reverb och framförallt distljuden når inte riktigt ända fram utan låter tunt och saknar kärna. En invändning vi har är att reverb och eko som placeras framför en rörförstärkare ofta ger ett luddigt och otydligt sound.
Den inbyggda loopeffekten är kul att jobba med, men då max inspelningstid är 20 sekunder fördelat på tre spår är den inte i närheten av dagens bästa loop-pedaler.

Bifogad bild: Firebird_X_Effekter.png FBX redigeringsprogram har kanske inte den snyggaste grafiken vi sett men det är funktionellt och hyfsat snabbjobbat.
Sammanfattning
Vi fick testa Firebird X längre än andra gitarrprylar men vi har ändå bara skrapat på ytan av möjligheterna. Vi applåderar att Gibson vågar sticka ut hakan med FBX men en liten gitarrcyniker på vår vänstra axel frågar: vem behöver en Firebird X? Svaret är nog några studioägare med klöver över, men i första hand är FBX ett instrument för experimentlystna gitarrister som gör musik utanför pop/rock/metal-boxen.

Enligt Gibson är Firebird X en framtidsgitarr och ett argument är att den analoga ljudmotorn kan uppgraderas. Firebird X unika design har flera plus, den låter okej, är ergonomisk och dessutom kan alla delar – gitarr, ljudkort, pedaler samt programvara – ”snacka” med varandra utan större problem. Men de spännande ljud- och användningsmöjligheter som antyds är inte riktigt färdigutvecklade i gitarrens nuvarande utformning – så Gibson har kanske inte gjort hemläxan till hundra procent på alla områden. Vi tror att en Les Paul är mer intressant än Firebird X för de flesta gitarrister.

FAKTA
 • Tillverkare: Gibson (www.gibson.com).
 • Kontakt: Luthman (www.luthman.se).
 • Programvara: Guitar Rig 4 Pro och Ableton Live Lite 8 ingår.
 • Pris: 32 995 kronor inkl. moms.
Fördelar
 • Ergonomisk.
 • Många användbara
 • grundljud.
 • Bra spelkänsla.
Nackdelar
 • Funkar inte utan batterier.
 • Bristfälliga distljud.
 • Brant inlärningskurva.
Betyg
Ljudkvalitet: 4
Funktioner: 4
Byggkvalitet: 4
Användarvänlighet: 3
Spelkänsla: 4
Prisvärdhet: 3

Testutrustning
Avid Eleven Rack, Egnater Tweaker-kombo. Apple Imac i3, 3,06 GHz, 4 GB RAM.

0 Comments