Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Korg Mini Kaoss Pad 2 - Lyckad loopmaskin för livebrukStudio 7-2012:
Korg ligger i täten när det gäller små, smarta musikprylar. Mini Kaoss Pad 2 är ruskigt skojig att använda på livegigget.


Korg leder utvecklingen just nu när det gäller små, bärbara musikinstrument som drivs på batterier och har inbyggda högtalare. Korgs prylar är enkla att handha, känns kanske lite plastiga men bjuder på ljudkvalitet på högsta nivå. Den senaste medlemmen i en av dessa instrumentgrupper heter Mini Kaoss Pad 2. Den är liksom sina föregångare ett slags blandning mellan synt och effektenhet och har även möjlighet till sampling och en hel del annat. Vi måste erkänna att vi nästan alltid föredrar instrument där du har en dedikerad knapp eller ratt per funktion men då och då går vi igång på en liten display eller lite menyblädder.

Textstorleken och teckenfönstret är minimala och det finns sex knappar och två kontrollytor på framsidan. På vänstra sidan hittar vi en knapp för mikrofon av och på och på den högra slår man på maskinen samt reglerar volymen. På toppen av enheten sitter en ingång, en utgång och uttag för ström-adapter (säljs som tillbehör). Men batterier sitter i och det är bara att börja skapa musik med en gång. Den inbyggda högtalaren lämnar dock en del att önska i basåtergivningen och låter lite plastigare än hos sina kusiner i Monotribe/Monotronklanen.

Vilket sound!
Men peta in en ljudkälla i ljudingången och välj FX 82, Weird Looper, så tänker du inte mer på det. Istället tänker du på någonting större – eller känner kanske är rätt ord. Glädje. Det är sinnesutvidgande och själsbefriande att sitta och peta på den lilla plastbiten. Vilket sound! Det är som att programmera en analog sequencer där du kontrollerar alla rattar på samma gång. Ju mer man spelar med både inputkällan och till exempel Weird Looper, ju mer lär man sig att kontrollera kaoset.

När vi fick apparaten i vår hand började vi först fippla runt bland de tio effekter som återfinns i Syn-banken. Det är snarare rena syntljud än effekter och de låter mycket bra. De flesta är mycket användbara för att skapa sköna atmosfäriska ljud att förgylla ditt vardags-soundtrack med.
Själva kontrollytan fungerar så att du kontrollerar en eller flera parametrar i sidled och en eller flera parametrar i höjdled. Syn100, SayYay Synth, fungerar till exempel så att när du drar fingret åt höger ändras tonhöjd. Drar du det uppåt så ökas vibratot samtidigt som du öppnar ett filter. Sedan är det bara att dra runt lite som man vill för att skapa ljudet eller effekten. Eller tryck in Hold så fryses ljudet där du släpper upp fingret. Mycket fint på bruspatcherna 91 och 92.

Vi nämnde en looper ovan och vi kan konstatera att det är de effekterna som gör djupast avtryck. Lop 66 F/R Looper gör en sådan enkel sak som att vända på en kort ljudsnutt som den loopar. Det kanske inte låter så spännande men prova att leka med den på ett enkelt piano eller körstycke. Efter viss träning och fingerfärdighet går det faktiskt att arrangera om melodierna med dessa unika och innovativa effekter.
Förutom allt kul som vi tagit upp finns en uppsjö roliga delay, reverb, phaser, flanger och andra effekter att experimentera med. Dessutom finns möjligheten att spela in fraser i mp3-format genom både den inbyggda mikrofonen och via ljudingången. Dessa kan sedan föras över till dator via smart card. Naturligtvis går det även att importera ljud och loopar via smartcard.

Bifogad bild: 1600-miniKP2_detail1.jpg Fickvänligt format fulladdat med fräcka effekter.
Sammanfattning
Vi gillar att det är så direkt att jobba med Mini Kaoss Pad 2. Välj effekt, tryck på skärmen och någonting händer! Särskilt i livesammanhang ser vi många användningsområden för den här lilla maskinen.

FAKTA
  • Produkttyp: effektenhet/synthesizer.
  • Tillverkare: Korg (www.korg.com).
  • Kontakt: EM Nordic (www.emnordic.se).
  • Anslutningar: Inbyggd mikrofon, ext in, hörlursutgång.
  • Pris: 1 595 kronor inkl. moms.
Fördelar
  • Mycket bra effektprogram.
  • Looperfunktionen är makalös.
  • Smidig och lättarbetad.
Nackdelar
  • Lite tunt ljud i den inbyggda högtalaren.
Betyg
Ljudkvalitet: 4
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 5

Testutrustning
Genelec 1030A.

0 Comments