Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

Reason 6.5 - Racket öppnas för nya pluggarRack Extensions låter tredjepartstillverkare bygga egna maskiner för Reason 6.5. Många tillverkare satsar på modellering av analog hårdvara.

Även om Rewire-tekniken ger möjligheten att länka Reason till andra inspelningsprogram har många användare efterfrågat en vst-brygga för att använda pluggar i Reason, men Propellerhead har sagt nej. Av trogen vana har de gått sin egen väg, och i mars presenterades Rack Extensions (RE). Så är RE ytterligare ett pluggformat?
Många pluggar skrivs med samma ramverk där de kompileras till maskinkod för respektive plattform och bäddas in i vst-, au- eller rtas-skal. Rack Extensions fungerar på ett annat sätt, så det går inte att bädda in programkoden från en vst-plugg i ett RE-skal. Däremot går det att använda samma dsp-beräkningar. Det gör att det flesta nyheterna är portade från befintliga pluggar.

Säkert vid krasch
RE skrivs direkt för Reason. För utvecklaren betyder det att de inte behöver tänka på att programmera för Windows eller Macmiljö, 32- eller 64-bitarsläge. För användaren finns ingen risk att en RE-maskin slutar fungera vid framtida uppdateringar. Fungerar Reason fungerar även RE-maskinerna. Sandlåde-teknik gör att ifall en RE skulle krascha, så drabbas inte Reason. Det är bara att spara och öppna projektet på nytt.

Analog emulering
Majoriteten av de Rack Extensions som släpptes samtidigt som Reason 6.5 efterliknar analoga hårdvaror. FXpansions filter Etch emulerar visserligen ingen specifik hårdvara men signalbehandlingen, som FXpansion kallar DCAM, bygger på modellering av analoga komponenter.
Korgs motsvarande teknik CMT utgår också från samma procedur. Genom att modellera alla elektroniska komponenter som sitter i en Polysix alstras en mjukvaruversion som vi inte kan särskilja från hårdvaran.
Synapse Audio, mest kända för sin Reason-konkurrent Orion, har återskapat lågpassfiltret och ringmodulatorn ur Moogs Moogerfooger-pedaler. Softube har portat flera av sina befintliga produkter, bl.a. en emulering av eq:n i Tridents mixerbord A-Range. FET Compressor låter som Universal Audios klassiska peak-limiter 1176LN.
Roland TB-303 finns på plats i form av ABL2 från Audiorealism och härmed ser vi inte någon poäng för Propellerhead att behålla Rebirth Input Machine i racket. RE-versionen av ABL2 innehåller dessvärre inte sequencer men den går att koppla till Matrix eller Thor. Vad vi förstår av vissa antydningar från utvecklare finns det begränsningar i Rack Extension-teknikens första skepnad och vi kan vänta oss att maskinerna får fler funktioner allt eftersom formatet utvecklas.

Enkelt koppla ihop
Det vi tycker är den största fördelen med Rack Extensions är att de kan interagera i racket precis som andra Reasonmaskiner. Vi kan sätta samman flera instrument och effekter i en Combinator eller använda cv-signaler från en maskin för att påverka en annan. Vi provade att koppla ihop envelopföljaren i Pulveriser med Softubes Trident-eq. På så sätt kan en röst få eq:n att automatiskt dämpa ett frekvensområde på ett instrument under sångfrasen. Cv-styrning löser många situationer som i vanliga fall hade krävt ritande av automatiseringskurvor.

Tre invändningar
Rack Extensions säljs enbart i Propellerheads egen affär. Den är fristående från programmet och besöks i webbläsaren. Det finns både ljud- och videoexempel, och om det inte vore nog erbjuds 30 dagars fri demoversion av alla Rack Extensions. Installationen är enkel men det krävs att man har internetuppkoppling på datorn. Samma program som sköter kontakten med licensnyckeln tar nu också hand om nedladdningarna. Det finns alltså inget enkelt sätt att ladda ner RE-maskiner på en internetansluten dator och installera på en dator utan internetuppkoppling.
Affären lämnar oss tyvärr med tre invändningar. Urs Heckmann (u-he) nämnde vid presentationen i mars att han hoppades på crossgrade-erbjudanden mellan sina vst-pluggar och Reasonmaskiner. Det finns i dagsläget ingen möjlighet till crossgrade, vilket kan få befintliga ägare av exempelvis Softubes pluggar eller Korgs Legacy Collection att avvakta lite med att köpa pluggarna två gånger. Lågt introduktionspris blir plåster på såren.

Två olika produkter
Det andra är uppgraderingar. Softubes reverb TSAR-1 finns i två varianter med mer eller mindre kontrollmöjligheter. I övriga pluggformat går den mindre att uppgradera till den större, medan Propellerhead Shop ser de två varianterna som två olika produkter. Tänk över det framtida behovet av den större versionen innan du köper den mindre. Den tredje invändningen är att användaren inte ser om det finns uppdaterade versioner av sina inköp. Den rekommenderade metoden är att besöka affären med jämna mellanrum och manuellt starta nedladdningsprocessen om det finns nya versioner.

Bifogad bild: RErack.png
Majoriteten av de Rack Extension-pluggar som redan nu finns tillgängliga bygger på klassisk, analog hårdvara.

Bifogad bild: PropellerheadShop.png
Rack Extensions säljs enbart i Propellerhead Shop. Här erbjuds alla expansioner i 30 dagars obegränsad demolicens, men det krävs att man har internetuppkoppling i musikdatorn.

Sammanfattning
Med Rack Extensions får användarna inte bara möjligheten att köpa nya instrument och effekter. Vi kan vända på racket, koppla kablar och få fördelar som inte finns i de vanligare pluggformaten. Kort sagt innebär detta en nyhet som gör Reason ännu mer kompetent som verktyg för att skapa kompletta musikproduktioner.

FAKTA
Reason 6.5
Produkttyp: instrument- och inspelningsprogram.
Tillverkare: Propellerhead (www.propellerheads.se).
Kontakt: Luthman
(www.luthman.se).
Plattform: både Mac & pc.
Pris: 3 499 kronor inkl. moms. Uppgradering från Reason eller Record 1: 499 kronor inkl. moms.

Fördelar
  • Prisvärt! Reason erbjuder mycket för pengarna och många RE:s är billigare än motsvarande pluggar.
  • Alla RE:s kan utvärderas gratis i 30 dagar.
  • Även Reason Essentials kan utökas med Rack Extensions.
Nackdelar
  • Inga uppgraderingar eller crossgrade-erbjudanden i affären.
  • Inga midi-utgångar.
Betyg
Ljudkvalitet: 5
Stabilitet/belastning: 5
Funktioner: 5
Användarvänlighet: 5
Prisvärdhet: 5

Testutrustning
Macbook Pro: Core 2 Duo 2,2 GHz, 4 GB RAM. Imac: Core 2 Duo 3,06 GHz, 12 GB RAM.Studios fem favoriter i pluggutbudet
1. Etch Red
Tillverkare: FXpansion
Pris: 39 euro
Genom att modellera komponenterna som sitter i analoga filter har FXpansion byggt filtermodulen Etch med närmare 40 olika filterkaraktärer. Här finns också förstärkarsteg med olika typer av distorsion och många möjligheter till modulering. Med cv-utgångarna på baksidan blir den en avancerad lfo.

2. Polysix
Tillverkare: Korg
Pris: 39 euro
Utifrån en teknisk specifikation är Polysix inte mer avancerad än Reasons övriga syntar, men när vi spelar märks den mjuka analoga karaktären. Mjukvaran kan också mer än hårdvaran.

3. FET Compressor
Tillverkare: Softube
Pris: 99 euro
I Reason finns Mclass-kompressorn, Comp-01, bandkomprimeringen i Scream 4, modelleringar av SSL-kanalkompressor och busskompressor, kompressorn i Kong med mera. Behövs det verkligen en kompressor till? Uppenbarligen. FET Compressor kan rattas både för mjuk komprimering och pumpande smäck. Köp.

4. Bitspeek
Tillverkare: Sonic Charge
Pris: 39 euro
Denna vocoder formar lätt om din röst till något som påminner om leksaken Speak & Spell. Men effekten kan mer än så. Vänd racket och låt Bitspeeks tonhöjds styra andra instrument. Spela till exempel den samplade saxofonen genom att sjunga melodin i mikrofonen.

5. Radical Piano
Tillverkare: Propellerhead
Propellerhead själva har inte bara uppdaterat programmet i sig. Tre nya Rack Extensions har dessutom släppts och vi fastnar starkt för pianot. Även om deras egen ljudbank Reason Pianos har fler möjligheter ur mixningssynpunkt så tycker vi att Radical Piano låter lite snyggare. En kombination av sampling och modellering gör att piano- och flygelljuden kan modifieras för olika stilar och ljud. Medan stora samplade pianon ofta kräver mycket datorkraft är Radical Piano istället resurssnålt och effektivt.

0 Comments