Hoppa till innehåll

Just nu i M3-Nätverket
- - - - -

TEControl Breath Controller - Blås liv i dina syntarStudio 5-2014:
Blås liv i dina syntar


På 80-talet hade Yamaha DX7 en breath controller (BC-1) som tillbehör. Den blev poppis som alternativt modulationsverktyg, icke minst bland blåsare med synt. Några rena midi-flöjter har presenterats sedan dess, men det svenska företaget TEControl tyckte att det fattades en modern och vettig blåskontroll på marknaden.

Den vi testar heter Uni Midi och kan kopplas både till usb och till din midi-kontaktsförsedda synt. Kitet består av en central sensordel, fasta kablar från denna till usb och din, samt en ganska tunn, separat gummislang och några olika munstycken. Lite pyssligt är det allt att få ihop dem, men efter lite övning går det bra. Det gäller framförallt att reglera mängden överskottsluft.

Bifogad bild: TEC Bild1.jpg Svenska TEControl tillverkar en enkel men användbar och usb-kompatibel breath controller.

Ställ känsligheten
Med följer också ett enkelt styrprogram till pc/Mac där man kan ställa in olika känsligheter och mappa om midi-kanal och vilken midi-control change (cc) signalen ska gå till. Smidigt. Som extra tillbehör finns ett lite flottare munstycke med nackbygel som kan böjas till efter behov. Rekommenderas.

Bifogad bild: TEC Breath Control Prg.jpg

Sammanfattning
Allt som allt är det här en enkel och prisvärd produkt, men det tar ett tag att vänja sig vid munstyckena och lära sig kontrollera signalen på ett musikaliskt sätt. Apparaten måste också vara ansluten till en dator för att funka.

FAKTA:
  • Produkttyp: blåskontroll avmidi-signaler.
  • Tillverkare/kontakt:
  • TEControl (www.tecontrol.se).
  • Anslutningar: usb-a samt din (båda är midi ut), luftslang in.
  • Systemkrav: kräver ingen drivrutin.
  • Pris: ca 1 700 kronor inkl. moms.


0 Comments