Senaste nytt m3
Gå till innehåll

Jizzen

Medlem
 • Innehållsräknare

  328
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  8

Allt postat av Jizzen

 1. Jizzen

  Melodifestivalen 2019

  Då var det avgjort och jag kan konstatera att man prickade in samtliga bidrag på topp tre-listan... I min första tippning var dessutom bidragen tippade i rätt ordning, men en sen omkastning mellan John Lundvik och Hanna & Liamoo gjorde att den exakta tippningen av placeringarna tyvärr sprack. Värdig vinnare hur som helst!
 2. Jizzen

  Melodifestivalen 2019

  Efter en genomlyssning på Spotify av delar av finalbidragen så vidhåller jag vid topptrion jag nämnde tidigare i den här tråden, men med en lite annan resultatordning. Så här en stund innan finalen drar igång tror jag på denna slutplacering: 1. Hanna Ferm & Liamoo 2. Bishara 3. John Lundvik
 3. Jizzen

  Melodifestivalen 2019

  John Lundvik och Bishara till final...absolut rätt låtar som gick dit tycker jag. Tror också att dessa två bidrag tillsammans med duetten Hanna & Liamoo kommer slåss om de tre topplaceringarna i finalen. Jag hoppas och tror på John Lundvik som slutlig segrare nu när jag har hört samtliga 28 bidrag, men Bishara imponerade faktiskt trots sin ringa scenerfarenhet..så det skulle inte förvåna mig om han hamnar på en andraplats. Han kan vinna också faktiskt... Min tippning för resultatet i finalen blir alltså: 1. John Lundvik 2. Bishara 3. Hanna & Liamoo
 4. Jizzen

  Hjälp med enkel setup för daw?

  Ett annat tips på ljudkort är Audient iD4:
 5. Det där tror jag också på i teorin, men sedan när man sitter där framför datorn och sitt DAW så är det väldigt lätt att börja pilla med detaljer i t.ex. en vers eller en refräng så att flytet stannar av. Efter ett tag tröttnar man och vill gå vidare med något nytt och fräscht. Det jag tror allra mest på är dock att försöka skriva klart hela grunden utanför datormiljön..exempelvis på piano eller gitarr.
 6. Jizzen

  Bygga musikdator

  Utan att veta exakt vad för karaktär och storlek på studiomonitorerna du är ute efter eller hur många in-/utgångar du behöver på ljudinterfacet så föreslår jag att du tar dig en titt på Audient iD4 och Focal Alpha 65. Detta om det räcker för dig att t.ex. bara kunna spela in gitarr och sång samtidigt. Det är vad ljudkortet Audient iD4 klarar av. Studiomonitorerna lär fungera till det mesta..som exempelvis pop och elektronisk musik. Totalkostnad för ljudinterfacet och monitorerna är ca 7500 kr. Då har du en slant över som du kan lägga på vettiga vibrationsdämpare (och eventuellt kablar om du behöver det) under studiomonitorerna också. Själv valde jag att bara skaffa mig en dubbel uppsättning av dessa https://www.djservice.se/artikel/studio/studiomonitorer/tillbehor/apextone-s107m för ca 600 kr. Tycker de dubbla padsen fungerar mycket bra. Monitorerna kommer upp ca 11 cm med den här lösningen, vilket blir en perfekt höjd för åtminstone mina öron. Edit: Här en bild på Audient iD4 samt Focal Alpha 65 på sina dubbla pads!
 7. Jizzen

  Bygga musikdator

  Det låter som en tight budget, men det är väl inte omöjligt att det ska gå att få ihop en musikdator för de pengarna. Jag har i och för sig inte koll på dagens priser för olika komponenter då jag inte har haft anledning att hålla koll på de sedan jag själv byggde ihop min dator för typ 5 år sedan. Jag letade fram kostnaden för min dator som jag hade vid aktuell tidpunkt och den var på 17273 kr. Men räknar jag bort kostnaden för ett separat grafikkort, 16 GB RAM, den helt onödiga Blu-Ray/DVD-brännaren, ett tangentbord samt ett lättare Office Home-paket (med Word, Excel) så hamnar kostnaden istället på 11847 kr. I det priset ingår inte bildskärm, däremot två olika hårddiskar och operativsystem. Jag hade alltså haft svårt att dra ner på mer komponenter för att hålla mig inom 10 000 kr-gränsen för 5 år sedan, men kanske får man mer för sina pengar idag?!
 8. Jizzen

  Bygga musikdator

  Jag rekommenderar Inet. Köpte själv en dator därifrån för 4-5 år sedan som jag plockade ihop men lät de sätta ihop. Jag köpte en relativt kraftfull dator då med bl.a. i7-processor och 32 GB internminne. Datorn håller lätt än idag. Mitt råd är att inte snåla på komponenterna vid val av dator..för då slipper du känna att du måste uppgradera om något år igen. Men kolla in Inet som som sagt!
 9. Ett första utkast av en ny låtidé, så allt är ganska kantigt än så länge... 🙂 Texten just nu: No one calls you a liar Nobody says you done wrong We should be straight with each other instead of doing as now So listen to your heart and say what you need to say Someone will be hurt Yes honey, it can be the price of love
 10. Japp, Melodyne är registrerad efter alla konstens regler och fungerar nu som den ska ihop med Studio One (se inlägg 319 från mig i denna tråd). Det är med Cakewalk inställningarna och redigeringarna inte verkar sparas!
 11. Jag har ikväll köpt en nedladdningsbar version av Studio One Pro 4, registrerat och laddat ner produkten hos Presonus och sedan också installerat den korrekt i min dator. En genväg skapades på mitt skrivbord, men när jag öppnar programmet så är det fortfarande i demo-läge. Testade att aktivera med licenskod inne i Studio One, men då säger programmet ifrån (med rätta) att jag redan är registrerad och måste använda en annan licenskod. Tar jag en titt i informationen under fliken "About Studio One" så är det ett helt annat licensnummer som står där..förmodligen det som jag använde för att installera demoversionen. Demoversionen avinstallerade jag förövrigt innan jag köpte och laddade ner Studio One 4 igen. Hur sjutton gör jag för att demo-versionen ska övergå till köpeversionen "Professional"??
 12. Jizzen

  Melodifestivalen 2019

  Nu är det här i och för sig en tråd som handlar om Melodifestivalen 2019, men en av mina favoritbidrag från Eurovision Song Contest är nedanstående låt. Jag gillar hur låten byggs upp mer och mer, och de högre tonerna där på slutet sätter pricken över i:et... En annan favorit från förr är denna:
 13. Tänker du på något speciellt ljud eller menar du att det låter "plast" överlag om ljuden i arrangemanget? Det är ju inte det mest moderna ljudpaketet jag använder i och för sig. Första versionen av Sonik Synth är det. Stråkarna kommer i och för sig från Cakewalks interna ljudbank. För mig personligen är inte exakta ljud det viktiga (för det kan de flesta leta fram eller köpa sig), utan jag försöker nog mest ha fokus på att försöka skriva välfungerande verser, refränger och melodier bara. Det är där inom det området jag hoppas att jag ska utvecklas mycket mer med tiden (genom regelbundet låtskrivande). Dock finns det en grej rent ljudtekniskt som jag verkligen vill få kontroll över..och det är sångljudet. Sedan är det roligare om det inte låter plastigt om ens musik - om nu inte det är tanken förstås.... Tack för input!
 14. Melodyne kan nog bli det som gör att det blir till att använda Studio One Pro framöver. Jag har ju pågående projekt kvar att göra i Cakewalk och när jag satt och grejade med det programmet igår kände jag att jag trivs väldigt bra med det. Faktiskt så mycket att jag tänkte att "Äh..jag kör på med Cakewalk då det är så trevligt att använda". Men sedan har jag upptäckt att det inte verkar som att jag kan spara ändringarna/redigeringarna jag gör i Melodyne! Alltid när jag öppnar upp Melodyne så får jag först markera allt och välja "Melodic" för att de enskilda tonerna ska visa sig. Det visste jag om tidigare och skulle också kunna leva med. MEN..jag har också upptäckt att de redigeringar jag har gjort i ett klipp inte sparas...eller ja..kanske det sparas ibland och ibland inte. Jag har i alla fall vid flera tillfällen sett att redan redigerade klipp är oredigerade när de plockas in på nytt i Melodyne. Klippen är förstås renderade och låtarna sparade efter det att jag har använt Melodyne, men ändå blir det så här. Jag vet att jag inte är ensam om problemet då jag efter googling har läst att fler har regelbundet råkat ut för samma sak. Får jag inte rätt på det problemet så blir vägvalet av DAW enklare att göra..helt klart. Integrationen av Melodyne i Studio One är ju som sagt mycket bra.
 15. Jizzen

  Melodifestivalen 2019

  Jag har en känsla att vi nu har hört årets svenska bidrag till Eurovision Song Contest - duetten med Hanna och Liamoo! Detta förstås sagt med förbehåll av vad som i bidragsväg kan dyka upp i resterande deltävlingar. Men redan nu vågar jag i alla fall säga att deras bidrag har en mycket god chans att vinna årets Melodifestival.
 16. Under eftermiddagen har jag jobbat lite med min låt "Price of love". Låtsnutten har inte blivit längre tidsmässigt, men ett "ungefärligt" intro har jag nu i alla fall och en bas är tillagd liksom stråkar. Övergången från vers till refräng har jag också grejat med. För första gången någonsin har jag provat mig fram med "volume automation" på några ställen. https://soundcloud.com/melodiamstudios/the-price-of-love-made-an-intro-and-added-a-bass-and-some-strings
 17. Hur kommer det sig att ni en gång började lira musik och framför allt valde att greja med inspelning och mixning i studio? Hur upptäckte ni intresset? Har det alltid funnits med er eller upptäckte ni det sent i livet? Hur har er musikstudio förändrats genom åren? För några dagar sedan reflekterade jag nämligen över min egen ingång till det här med musikskapandet och insåg att intresset har funnits med mig längre än sedan dagen då jag skaffade min första licens till Cubase och började göra inspelningar. Det var 1995 det. När jag tittar tillbaka väcktes nog musikskaparintresset faktiskt redan i början av 1980-talet eller så..alltså när jag var runt 7-8 år. Jag har ett särskilt (och starkt) minne av att familjen var och hälsade på släktingar i Hjo och att jag där smög ner i deras gillestuga där de hade någon liten plastig keyboard med inbyggda ljud uppställd. Minns det nästan som igår när jag stod vid den och skapade min första egna trudelutt som handlade om familjens hund (en Westie). Det var en enformig låt där texten löd: "Jag har en liten hund, han heter Ti-icko, han är såå fi-iin". Typ så... 🙂 När jag var runt 12 år började jag ta regelbundna lektioner i elorgelspelande. Fick en egen elorgel som innehöll diverse ljud och rytmer av mina föräldrar. Jag var dock inte så flitig på att öva, så vid flera lektionstillfällen kunde jag "läxorna" si så där får man väl säga. Vet inte hur länge jag gick och tog lektioner..ett par terminer tror jag. Tyckte det var rätt trista låtar man fick öva på, men lärarinnan såg väldigt bra ut i alla fall...så det var ju en trevlig anledning till att gå dit! På högstadiet..i åttonde klass...året 1988...då kom jag för första gången i kontakt med Cubase under en musiklektion. Min musiklärare då hette Roland Gottlow; tror efter en snabb googling att detta faktiskt är den Roland Gottlow jag syftar på http://www.gottlow.com/wp/biografi/ Intressant att läsa att han medverkat i grupper som Björn Afzelius, Kvinnaböske Band och Raj Montana Band (Dan Hylander och Py Bäckman) bland andra! Under den musiklektionen hade Roland Gottlow ställt upp en dator med någon tidig version av Cubase och sedan vill jag minnas att där också fanns en rullbandspelare så att vi kunde spela in sång. Uppgiften var att klassen skulle skriva en låt. Minns i och för sig inte att jag bidrog med något speciellt till den låten, men att den handlade om regndroppar kommer jag i alla fall ihåg. Jag minns också att jag blev väldigt fascinerad över det här med att man kunde spela in egen musik och det var också under den lektionen som min nyfikenhet på själva grejandet i studio väcktes. Då var jag alltså 13-14 år gammal...eller ung. Det var dock först när jag var 21 år (1995) och hade flyttat från Skåne upp till en lägenhet i Umeå för att studera där som jag införskaffade mig mina första studioprylar - en svindyr Mac Performa 5200, Cubase Score 2.0 och någon slags Yamaha PSR--keyboard. MAC-datorn räknar jag än så länge nog som mitt sämsta köp alla kategorier till dags datum. Betalade 32 000 kr för den med lite extra utrustning som t.ex. TV-kort. Det där TV-kortet användes aldrig och datorn i sig användes i princip bara till att skapa lite midi-musik och spela något spel som jag aldrig riktigt begrep vad det gick ut på ("Myst" hette det nog ja). Efter bara ett par år började den integrerade skärmen att flimra..efter det har jag hållit mig till PC. 1996 blev det flytt till Ljungskile på västkusten och där bodde jag i två års tid. I närmaste staden Uddevalla bytte jag in min Yamaha PSR-keyboard mot ett synthrack - en Roland JV-2080. Den hade jag väl fram till år 2000 när jag plötsligt fick för mig att sälja den och istället skaffa mig ett digitalpiano - ett Roland FP-4. Min tanke var nog att gå in för att försöka lära mig spela piano på riktigt..och sedan hade ju min MAC Performa 5200 i princip lagt av så jag hade ingen möjlighet att greja i något Cubase ändå. Digitalpianot blev dock inte en långvarig historia utan såldes 2001. Bara något år senare skaffades en ny dator..givetvis byggd med lämpligt moderkort för att kunna användas i en ny liten hemmastudio så småningom. Ett Audiophile 24/96 PCI-ljudkort införskaffades snart liksom Cubase SE, Sampletank + Sonic Synth, LM4, Virtual Guitarist och ett mindre 61-tangenters midi keyboard. Under oktober 2014 byggde jag ihop en ganska kraftfull PC och några av de gamla sakerna följde med över till den nya datorn; typ ljudkortet, Sampletank och Sonic Synth. Nu är Audiophile 24/96 utbytt mot ett Audient i4, men Sampletank och Sonic Synth använder jag fortfarande. En del plugins har tillkommit, liksom ett 88-tangenters midi keyboard, ett stagepiano jag hittade begagnat i en butik för en hel del år sedan nu, nya monitorer, en kondensatormick, diverse hörlurar och lite annat. Och vet ni vad? Det är idag roligare än någonsin att skapa musik och greja i studiomiljö...!
 18. Det är alltid intressant och trevligt att få saker och ting uppställda i punktform serverade till sig, tycker jag. Vad gäller denna lista håller jag med om många av dina punkter. Några av punkterna har jag svårt att ha en åsikt om medan det finns några enstaka som jag inte alls håller med om. Jag är inne precis på samma linje som du vad gäller punkterna som handlar om "less is more"...att inte krångla till det för mycket. Särskilt punkt 5 (att en låt ska kunna framföras på ett instrument) är något jag oftast brukar ha i bakhuvudet när jag skriver låtar. Eftersom jag inte är speciellt studiotekniskt orienterad så uppskattar jag konkreta tips som det jag får genom punkt 9..hur man kan använda Low cut, High cut och göra en dipp för eventuellt få det att låta bättre. En punkt som jag inte riktigt håller med om är punkt 10..att man alltid ska eftersträva att skapa något unikt. Jag tycker att jag har hört allt för många som har försökt gå den vägen..och visst låter det kanske unikt..men oftast inte bra. Åtminstone inte i mina öron. Själv föredrar jag ett gott hantverk än att det just måste vara unikt. Bonustipset om att det inte var bättre förr måste ju bara stämma..i alla fall med tanke på vilka otroliga möjligheter vi som är intresserade av musikskapande och inspelning har idag. Alla har vi idag näst intill outtömliga möjligheter att skapa vad vi vill i musikväg..och detta då till en förhållandevis låg kostnad. Endast vår egen kreativitet samt musikaliska och studiotekniska förmåga sätter begränsningar för vad vi kan göra hemma på kammaren.
 19. Ok, men trots det är det väldigt få program som strular vid installation på det här sättet som Studio One ihop med Melodyne har gjort.. Kan knappt komma på något faktiskt. Men men..nu rullar ju bägge programmen på här i alla fall, så det ska bli trevligt att utforska dem vidare. Melodyne älskar jag redan kan jag säga! 🙂 Studio One kan jag nog också komma att trivas med tror jag. Redan nu kan jag i alla fall säga att jag uppskattar det "rena" user interfacet som Studio One har där man bl.a. snabbt och lätt kan visa/dölja mixer, browser och edit-fönster. Tycker det ska bli intressant att sätta mig in lite mer i Studio One här framöver och så småningom också se om man landar i att fortsätta med det eller om man går tillbaka till Cakewalk.
 20. Jag tog faktiskt manuellt bort en Studio One-mapp redan från början utan att det hjälpte, men kollade då inte igenom HELA C-diskens innehåll. Normalt sätt brukar man inte behöva leta igenom hela hårddisken för att kunna installera ett program. Vet inte varför jag behövde göra det just i fallet med Studio One....
 21. Det kan du nog göra! Det är ju väldigt trist när det strular...och skulle det göra det för dig också så gör bara som jag - behåll lugnet...
 22. Tackar för att du fick mig i rätt riktning..eller i alla fall att söka djupare efter kvarliggande mappar/grejer från tidigare installationer! Jo, jag känner att den lilla dippen som kom med teknikstrulet redan är borta... 😊
 23. Jag tog tag i problemet direkt...och NU fungerar det!! Det jag gjorde var att jag avinstallerade Studio One och sedan gick jag in och kollade ifall det fanns några mappar som hette "Studio One" eller "Presonus" någonstans under hårddisk (C:). Hittade då en presonusmapp under "ProgramData" i vilken det fanns några få grejer..bl.a. en mapp för Studio One 4 och en mapp för Studio One 3. Jag raderade helt enkelt bara hela presonusmappen med innehållet i den och installerade om Studio One 4. Så nu fungerar allt som det ska! Härligt att det har löst sig, men nu när det fungerar känns det ju knepigt att inte börja använda Studio One. Det hade nästan varit bättre om jag inte fått det att fungera för då hade jag sluppit våndan som det blir nu över vilket DAW jag faktiskt ska använda i fortsättningen....
 24. Tack för tipset och sympatierna... Just nu orkar jag inte greja mer med att försöka lösa problemet, men den här tråden och ditt förslag på lösning kommer jag ha med mig i bakhuvudet till den dagen jag tar tag i problemet igen!
 25. Ja, jag gillar det mycket måste jag säga..både det grafiska och hur saker och ting fungerar i programmet. Jag känner också starkt att det inspirerar mig mer att skapa musik än vad t.ex. Studio One Pro gör. Jag kommer nog därför fortsätta med Cakewalk, trots att jag alltså nu har råkat köpa på mig Studio One. Men räknar man på det så har jag faktiskt inte betalat mer än 1500 kr för själva DAW:et Studio One Pro 4. Melodyne skulle jag ju hur som helst ändå behövt köpa till Cakewalk....
×