Just nu i M3-Nätverket
Gå till innehåll

Erik dP

Medlem
 • Innehållsräknare

  1 860
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  15

Erik dP senast vann den dag 28 september

Erik dP hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

162 Excellent

1 följare

Om Erik dP

 • Placering
  Veteran

Profilinformation

 • Kön
  Man

Kontaktvägar

 • Hemsida
  http://www.youtube.com/erikdepomian

Senaste Profilbesöken

16 646 profilvisningar
 1. Bra låt. Låter bra genom min Ipads inbyggda högtalare. Påminner rätt mycket om Aviciis Wake me up. Kan det vara så att den låten legat på ett spår intill som jämförelse för att fånga ljudbilden? Inget fel i att kopiera sånt man gillar. Det har väl alltid gjorts. (3 minuter! Mellobidrag?)
 2. Erik dP

  Studioutrustning?

  ...I just den här tråden har ingen hyllat kondensator-/stormembrans-mickar. Om det blir lite brus i sångtagningarna går det att klippa bort de partier i spåret där sångaren är tyst. Bruset drunknar i sången. Jag klipper alltid bort de tysta partierna. Jag kan sedan enkelt justera ljudvolymen för varje sångfras ngn dB upp eller ner i Tracktion. Detta gör att jag sällan behöver utjämna med en kompressor som kan råka förstärka upp oönskade bakgrundsoljud (tex brus).
 3. Erik dP

  Studioutrustning?

  Hejsan Nu skriver du inget om vad du vill spela in. Det kan ju vara lite sång plus gitarr eller nåt sånt till större pop-produktioner. Du kan ju oberoende på mål utgå ifrån vad du har. Sammanfattning av nedanstående råd är att utgå ifrån vad du har. Om du tex har en Ipad kan du kanske börja med nåt rätt minimalt för att testa vad du behöver. Ladda då ner Garage Band (gratis), som innehåller en hel del instrument, och testa flerspårsinspelning. Sång och instrumenpålägg går att göra med den inbyggda micken. Det går ju att koppla in extern mick via ett ljudkort för att få bättre ljud, men då börjar det kosta ipengar. Nedan är ett test där jag gjorde bakgrundskompet en helg som första test när jag skaffade en Ipad. Jag spelade sedan in med ipadens videokamera + sång i en annan app. Säkert inte en hitlåt, men fungerar som exempel då inga externa instrument användes. Om du har en dator så kan du istället tanka ner ett gratisprogram för flerspårsinspelning. Jag använder Tracktion som är lättanvänt och gratis. Mer avancerade som Sonar / Cakewalk by BandLab finns ju också, men alla funkioner i Sonar stod ivägen för ”skapandet” i mitt fall. Det går att ladda ner gratispluggar (instrument mm) då Tracktion inte har interna instrument. Jag använder bland annat gratisinstrument från Labs: https://www.spitfireaudio.com/labs/ Sedan finns även ”självspelande” instrumentpluggar från Toontrack som funkar lite som Garagebands instrument. Man skriver in ackorden och väljer spelstil. Dyrt, men dom har rea flera gånger om året, typ Black Friday. När det gäller kringutrustning så kan ett ljudkort, mick, och studiohörlurar vara nåt att titta på. Där sätter budgeten begränsningen. Men ett billigt ljudkort går att få runt tusen kronor. En mick går att få för samma summa, men alla kommer nog ge olika råd. Jag började med en dyr stormembransmick från Röde (NT2a) som är bra, men den fångar alla ljud i omgivningen. Jag gick senare över till en dynamisk mick som isolerar rösten bättre från omgivningen. Du kan ju kanske komma över tex en (dynamisk) Shure Beta 58 eller nåt sånt begagnat för en tusenlapp. Den går ju att använda den live också. Dynamiska mickar känns säkrare att köpa begagnade än stormembranare (kondensator). Jag kommer nog aldrig använda stormembranare hemma mer. Men har du en bra inspelningsmiljö så är en stormembranare säkert att föredra. Någon som vill köpa min Röde NT2a för 1700kr? Hörlurar bör vara slutna för att inte läcka ljud till micken när man sjunger. Ipad + Garageband:
 4. Det är sällan jag eq:ar numera. Jag använder oftast inte så många instrument. Det var huvudsakligen sången som behövde fixas till. Jag funderade lite på att skaffa en multibandkompressor för att eq:a. Men sedan jag köpte en sångpedal från TC-helicon (Harmony Singer) så låter jag sångspåret vara som det är. Den har någon slags adaptiv eq, de-esser, gate, kompressor. Jag lägger dock på lite eko och justerar ngn dB upp eller ner på vissa fraser. Dessutom förstärker den upp signalen på min SM7b. (Jag har är den äldre varianten utan ”autogain”. Det sitter en gain-ratt på sidan.)
 5. 2270kr Kanske värt att lära sig EQ:a själv istället.
 6. ...Bra idé att lägga upp våra låtar här. Här är mitt bidrag som kom på delad 2:dra plats, nu som textvideo... Push That Button:
 7. Erik dP

  Helt neutral VST-EQ anno 2017?

  Kanske off topic: Multibandkompressor? Jag använder eq (mm) mest på sång. Jag tycker eq kan vara svårt beroende på vad och hur man sjunger. Tex kan vissa passager i sången kännas tunna = man lägger till lite bas, vilket gör andra sångpassager för basiga. Jag har inte använt ngn multibandkompressor (såvida man inte betraktar FabFilters de-esser som en begränsad variant). Någon som använder multibandkompressor istället för eq?
 8. Erik dP

  kvalitet på ljudkort spelar roll?

  Vet inte. Bara skummat. Men jag har fått för mig att för sång är det en fördel att köra 24 bitar för att har mer dynamiskt utrymme, så man slipper slå i taket och få digital dist. Man sjunger väl mer ojämnt volymmässigt jmfrt med tex en orgel. 48kHz brukar man väl ha vid videoinspelningar. Jag kör 41-nånting-kHz som brukar vara slutstationen för tex CD. Jag antar att jag inte hör ngn skillnad. Lite spekulation: Jag kan tänka mig att med 96kHz kan man höra skillnad om man spelar in tex fioler en och en och därmed skapar hörbara undertoner/harmonier i mixen av de ohörbara övertonerna som man annars går miste om då de kanske filtreras bort med lägre kHz vid inspelningen. Men flera fioler samtidigt inspelade i samma rum borde då inte göra skillnad. (Jag har själv ett Roland duo-capture ex som kostar runt tusingen. Den funkar nämligen som liten övningsmixer/mickförstärkare även utan dator. Kortet ger väl runt 50dB mickförstärkning. Men jag kör med extern mickförstärkare till min SM7B, en TC Helicon Harmony Singer-pedal. Funkar för mig, men jag skulle knappast betala en studio som har denna setup. De flesta ljud skapas i datorn så det är väl bara sång och gitarr som kortet används till.)
 9. Erik dP

  Feedback på musikvideo

  Hejsan Lite väl lång tid inledande logga tar i anspråk. Varför inte lägga denna sist så låten startar tidigare? Är loggan viktig? Nu tar det väl ngn halv minut innan någon sång kommer. Något kändes, utan att kunna sätta fingret på det, som att amatörer gör en snyggt producerad proffsaktig video snarare än proffs gjort en enklare producerad video. Att sjunga något om motljus samtidigt som man visar något i motljus blir lite kaka på kaka. Sångaren ger ett glatt, trevligt intryck trots ämnet vilket jag tycker var positivt. Inga hood-tröjjor eller bakåtvända kepsar eller konstiga poser. Mycket symbolik: clowner, politiska loggor... Clownerna representerar säkert clownprotesterna som jag antar gjordes pga maskförbud. Jag funderar på om de inblandade medverkande inte vågar visa vem dom är i videon. Om dom visat sig både med och utan smink skulle det ge ett modigare ”vi står upp för vad vi tycker”-intryck. Jag lyssnar inte på rap-musik. Varianten: kille som rappar - tjej som melodiskt sjunger refräng, känns välbekant. Lite småtrist låt. Lyriken känns väl ok, men fångar inte mitt intresse. Politiska låtar (som jag sorterar in denna i) upplever jag oftast rätt tråkiga om texten saknar någon lyrisk finess och bara kanns som en predikning, som om man skulle likna med en kärlekslåt där man bara sjunger ”jag älskar dig och du älskar mig”. Man fattar, men det saknas något som provocerar mina hjärnceller. Vad betyder att ”dansa caramba”? Framförandet är inte dåligt, men jag missas om jag var tänkt som mottagare av budskapet. Det kanske huvudsakligen är två målgrupper som tycker-till på youtubekanalen och jag är kanske inte förvånad att det både uttrycks ris och ros. Det är knepigt att hålla på med politiska kulturella uttryck om man har svårt med riset. Jag tycker du ska ta riset som ett bevis att du träffat rätt.
 10. 4sound har rea på en Taylor. Jag har inte testat den men jag tycker Taylor-gitarrer är trevliga att spela på. Den har en finess i bygget så inte underarmen vilar på en vass kant. Finns säkert andra trevliga gitarrer, men med nedsatt pris... Akustisk dreadnought westerngitarr med solitt lock av sitkagran, botten och sidor av laminerad sapele, hals av sapele med greppbräda av ebenholts och ES-B pickupsystem. Inkl. gigbag. 5500kr istället för 7800kr https://www.4sound.se/gitarr/westerngitarr/taylor-academy-10e-2016 Dreadnought-form Solitt lock av sitkagran Sidor och botten av laminerad sapele Hals: sapele Greppbräda: ebenholts Mensur: 24-7/8" Band: 20 Inlägg i greppbrädan: 4mm Dot Italian Acrylic Översadel: Tusq Sadel: Micarta ES-B preamp/pickupsystem med ton och volymkontroll Inbyggd stämapparat Inkl. gigbag
 11. Riktigt bra! Lyriken börjar med Lewis Carroll referenser och ger för mig ett lovande lyrikintryck, som att det är en bra låtskrivare som varit med och skrivit. Lyriken känns vidare bra, och refrängen är ett tydligt sjunga-med parti som kan funka riktigt bra med publik. Jag själv undviker dock svordomar, inte till vardags, men i mitt låtskrivande. Jag tycker inte att du ska editera detta till freakin’, eller något liknande, men jag tror att svordomar kan dels åldras, dels ställa till det vid diverse publicering, och dessutom inte tillför något i en låttext annat än att det kan ge ett lite infantilt intryck hos lyssnaren. Det finns exempel när singlar och videor fått utbytta kraftuttryck. Jag har för mig ”gun” mutades i Alabama 3’s singelsläpp av Sopranos-låten, även att Alice in Chains Man in the Box fick ”shit” utbytt mot ”filth” i musikvideon. Jag har hört livealternativ till albumspåret där Monster Magnet sjunger ”mother fucker” istället för ”mother mother” (i Space Lord). Musikmässigt låter det som en hit!
 12. Det går bara att lyssna några sekunder på låten. Kan du lägga upp låten på något ställe där det går att lyssna utan att ha Spotify? Tex Youtube eller Soundcloud? Jag tyckte jag hörde ett tydligt id i låten, den där synthen som plip-ploppar ovanpå vad jag tror var refrängen. Så det blev en slags öronmask man kommer ihåg.
 13. Hejsan Jag brukar bara skriva Erik dP (forumnamn) när jag lägger upp låtar här på forumet, men om du publicerar på Soundcloud (eller ngn annanstans) så kan du använda mitt riktiga namn: Erik de Pomian. Har du funderat på att sätta ett datum för ännu en tävling/forumfestival så vi slipper solskenet under sommaren? Tex oktober?
 14. Det låter som att ett gäng samlas i en replokal och jammar loss. Det låter som att alla improviserar, men ändå turas om lite och ger varandra lite plats då och då. Jag förstår det du skriver angående olika skalor, jag tar ju ut svängarna själv i mina låtar, men låten känns som ett kaos av toner. Jag kan inte avgöra huruvida detta låter ”hipt” eller ”spännande” för dom som sysslar med denna typ av musik. Jag kan tänka mig att det kan vara lite inbördes beundran för musikteoretiker. Eftersom du har en Picasso-avatar (”Gamle gitarristen”) så kanske jag kan utgå ifrån den i mitt resonemang. Om man vill bedömma konsthöjden så kanske man kan göra en liknelse med med Picassos kubistiska kvinnoporträtt som kan te sig helt obegripliga, som om dom kunde målats av en berusad 3-åring. Men som bedömmare VET vi att han kunde måla porträttlikt och vackert också. Mao, han vill visa nåt annat. På samma sätt, om vi hade hört diverse örongodis, med lättfångade melodier och tänkvärd lyrik så är acceptansen kanske större om man visar upp ett nytt landskap. Jag tror dock inte jag hört nåt sådant än från dig.
×