Senaste nytt m3
Gå till innehåll

-k9-

Medlem
 • Innehållsräknare

  14
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om -k9-

 • Placering
  Nykomling

Profilinformation

 • Min utrustning
  PC Intel i9, 32 gig RAM 4000mz, Cubase 10, Steinberg UR824, Focusrite Liquid Saffire 56 (som extra preamps), Presonus ADL600, Yamaha THR10X, Arturia Keylab88, Yamaha HS8, Audio Technica ATH-M70X, Audio Technica ATH-M50X, sE Electronics Gemini 5, Yamaha RGX A2, Taylor 312 med mera...
 • Intressen
  Hundar, musik, cykling, kampsport.
 1. -k9-

  Sunset In Thailand

  Nu tycker jag mixen sitter riktigt bra. Den får hela låten att lyfta. Körerna i refrängen är bättre nu och bidrar till mer energi i just refrängerna. Snyggt med den högsta stämman så långt panorerar åt höger med. (Är den stämman jätte komprimerad eller sjunger du den så där snyggt pressad?) Blir både mer dynamik mellan refräng och vers, samt att man lättare tar till sig av texten i refrängen. Blir en bra balans mellan refräng och vers där verserna är mera avkopplande för örat medans refrengen drar till sig örats fokus på ett dynamiskt sätt. Snygg stereo effekt på sologurkan med. Kul med en så bred stereobild över lag. Mycket som händer i just stereobredden. Svårt att höra om du gör stereo panoreringar eller om det är stereoeffekter som reverb osv. Men snyggt är det. Förmodligen just för att man inte helt kan höra exakt vad du gjort. Vilket ju tyder på att effekterna är smart använda på ett påtagligt sätt men utan att ta över mixen helt. Sitter och vrider på huvudet mellan högtalarna så att jag blir yr, bara för att höra exakt vad du gjort. Tror att jag får ta på mig lurar för att undvika skada, haha! Bra låt, bra mix!
 2. -k9-

  Bygga musikdator

  Jag gillar Röde. Man får oftast det man betalar för, och ibland lite mer. Bara man vet vilken typ av mick det faktiskt är man vill ha. Oftast så är det bra att börja med en mick som är så rak i ljudet som möjligt. Sen så beror det lite på hur rummet man kommer använda micken i ser ut och låter med. Ibland kan det vara bättre med en billigare mick som inte fångar upp så mycket av rummet istället för en som gör att du spelar in datorns fläktar, steg i huset och så vidare. Vad är det du ska spela in först och främst? Är det NT1-A du kollat på? Här är ett lite dyrare alternativ som jag känner att du kan betänka med. Har själv ett flertal sE Electronics som inte kostat så mycket men som jag gillar skarpt. https://www.gear4music.se/sv/PA-DJ-and-belysning/sE-Electronics-sE2200a-II-Multi-Monster-Kondensatormikrofon/INX
 3. -k9-

  Bygga musikdator

  Kolla där först eftersom det är lätt att hitta där. Sedan så kan du kolla runt lite på andra ställen efter bättre priser och så. Jag handlade just själv en massa saker till min studio och det blev en massa olika ställen jag beställde ifrån till slut.
 4. -k9-

  Bygga musikdator

  Själv köpte jag just ett par Yamaha HS8 monitorer som jag är sjukt nöjd med. Rent och neutralt ljud med bra och fyllig bas. Tycker de ger mycket ljud för pengarna. De går att hitta med bra paketlösningar med stativ osv med.
 5. Vet inte varför men jag såg framför mig att du mickade som t ex Marty Freedman av någon anledning. Två mickar vid samma högtalarkorn. Först leta efter det element som låter bäst, sedan sätta två mickar vid det elementet. En mera rakt emot konen och en i 45 graders vinkel i förhållande till den första micken. Grovt förenklat förklarat.
 6. -k9-

  Bygga musikdator

  12 000 låter fullt rimligt i så fall. Är den byggd, installerad och har garantin så är det ju en massa jobb du själv slipper, plus att du har vissa garantier som sagt.
 7. Du får ju bara samma antal högtalare om du gör så. Tänker att "trycket" inte kommer förändras från lådan så mycket då. Blir kanske bara svajigare och luddigare med en gitarr som låter i stereo ur samma högtalare. Vore nog bättre med varsin högtalarlåda lägre ifrån varandra om det ska bli stereo. Om du ändå mickar högtalarlådan så kan du kanske använda fyra mickar och panorera dem i ert PA istället? Tänker att det borde ge mera skjuts i gitarren än att låta samma låda dela på två förstärkare. Om det låter tunt med en 4/12a så kan det bero på att förstärkare och högtalarlåda inte riktigt är matchade med varandra. Kolla hur mycket motstånd (load) förstärkaren vill ha och hur mycket motstånd som högtalaren ger. Kan du välja så att de matchar varandra så är det ofta bra att böra just där. Om ljudet är tunt så kan det ju bero på att det inte är rätt rattat heller.. Ofta så är det bättre att ställa in disten genom att använda sig av mastervolymen mer än gainvolymen. Testa att dra på mer master och rulla av lite på gain för att få en varmare och rundare dist. Använd gainratten för att trimma disten, men låt slutsteget stå för mycket av disten. Ofta så kan du välja lite vilka frekvenser som ska dista genom att boosta eller skära med tonkontrollerna på förstärkaren om du använder mer slutstegsdist än gaindist. Men det beror på gitarr, spelstil och förstärkarmodell med. Kan förklara det bättre om du vill. Att du har effekterna innan frösteget kan vara en del problemet med. Du borde nog testa att lägga dem i loopen istället. Om du testar med slutstegsdisten så som jag skrev ovan så kan du dessutom få mera kontroll av disten genom att spela hårdare eller lösare på gitarren. Eller genom att rulla på volymratten för att få mer eller mindre dist. Ställ in ljudet så att det distar rätt i slutsteget när du spelar hårt. Har du en kompressor i loopen (mellan försteg och slutsteg) så bör du kunna jämna ut den skillnad i ljudstyrka som uppstår när du testar denna teknik. Kolla även ordningen som du har effekterna på i din effektprocessor. Ibland kan de ligga i fel turordning och få ljudet att bli luddigt och tunt med.
 8. -k9-

  Ramminne?

  Vad ha du för moderbord då? Låter som att det skulle kunna vara fel på BIOS med. Har du en liten plast plupp (strap) som du kan flytta på där det står BIOS -reset eller liknande på moderbordet? Man brukar kunna flytta den mellan tre olika piggar så att den sitter på två av dem i taget. Det finns alltså två lägen den kan sitta i. Ibland så finns det en knapp som man trycker på istället. När man flyttar på strapen det och sedan startar om datorn så tömmer man minnet som är inbyggt i moderbordet och datorn kan i vissa fall vakna till liv igen. Lite grovt förenklat förklaring. När datorn går igång hör du då alla fläktar starta med? Ser du om CPU fläkten faktiskt snurrar? Eller går alla fläktar snabbt upp i varv för att sedan tystna helt och datorn stängs av? Har du testat så att alla fläktar snurrar lätt? Har du gjort rent fläktarna och dammfilter tillräckligt ofta? Om du har fläktar på ditt grafikkort så kolla att även de snurrar igång. Kolla så att fläkten i nätaggregatet är ren och snurrar med. Lyssna om det låter konstigt om det när du försöker starta datorn.
 9. -k9-

  Ramminne?

  Det är bra med så mycket RAM man bara kan ha i datorn. Detta då det är vanligt att när man kör t ex Cubase så lägger datorn upp så mycket ljud de kan i ramminnet istället för att streama det ifrån hårddisken direkt. Vilket leder till att datorn måste jobba mindre eftersom mycket utav ljuden redan är uppladdade i ramminnet. Kör man på snabba SSD så spelar det mindre roll, men blir antagligen snällare mot just SSDn i detta fall. Det är ju bra att ha snabba ramminnen med, men det kräver oftast att man har ett moderbord och en processor som klarar av snabbare ramminnen med. Ofta så behöver man flera kärnor och trådar i datorn för att den ska kunna hantera allt i högsta hastighet med. Samt att man då behöver en strömförsörjning som är lite kraftigare med. Allt detta gör att priset på datorn sticker iväg ordentligt. Så det är nog snarare en fråga om hur mycket RAM du personligen behöver.
 10. -k9-

  Bygga musikdator

  För 10 000 så får du en bra dator att bygga vidare på. Väljer du moderkort och CPU som hör till den senaste generationen Intel så kan du uppgradera datorn ett tag till. Testade att välja alla komponenter hos en stor internetförsäljare och fick en komplett dator för 11 200 nu. Men då är det en bättre Intel i5 processor i den, 32 gig ram och två SSDer. Men utan operativsystem och så måste man skruva ihop datorn själv. Men det skulle dessutom vara lätt att uppgradera datorn lite pö om pö. Sen så räknar jag med att jag skulle kunna få ner priset genom att googla runt lite på andra priser från andra försäljare och kolla efter sådant som de säljer som demoexemplar eller sådant de fått i retur med. Samt att man skulle kunna välja bara en kapsel med 16 gig ram, lite mindre kraftigt nätaggregat, en processor som var lite sämre, bara köra med en SSD till att börja med OSV. Kan du bygga en dator själv eller känner någon som kan göra det åt dig så kan du spara mycket pengar.
 11. -k9-

  Sunset In Thailand

  Ska bli kul att höra den nya mixen sedan. Väntar med kommentarer om mixen tills den ny är uppe. Tycket att det är en helt ok mix just nu dock. edit /En bra mix till och med. Gillar det lunkande tempot i låten, men en shaker eller något som drar upp lite i fart här och där skulle vara nice. Eller kanske bara en ride med lite mera ping i under refrängen. Det är ju en snygg ride där nu men undrar om en lite fulare ride med mera ping i skulle passa bättre ändå. Och gitarrsolot var ju en tråkig historia i sig för jag kan bara konstatera att du gör det mycket bättre än jag skulle kunna göra. DUMMA DIG...tihi! Du har små engenheter som man skulle kunna uppfatta som "missar" men som ju faktiskt är en snygg frasering där du växlar mellan driv och häng i samma solo. Gillar man inte den typen av gitarrsolon så tycker man nog att det låter svajigt. Men om man, som jag, tycker att det är viktigt med en unik frasering och en solist som inte är metronomskadad så är det en fröjd för örat istället. Försöker komma på någon gitarrist att jämföra det solot med, men går bet. Så det är ju en ganska så unik solostil även om den är tungt och säkert förankrad i musiken.
 12. -k9-

  Röde NT4 köpes.

  Men innan ni säljer en bra mick i onödan så kan ni ju testa att använda den som jag brukade använda min som jag hade. Och så som jag kommer använda en likadan igen. Spelar ni in ett akustiskt instrument så placera och rikta micken så att ni får ett så fullt och så rikt ljud som möjligt. Spela in höger och väster membran på varsin kanal. Lyssna sedan på en mick i taget för att höra vilken som har bäst bas och mid samt vilken som har bäst diskat och mid. Ratta sedan EQ så att den ena micken låter bra i de lägre frekvenserna och den andra i de högre. Panorera sedan mickarna lite åt varsitt håll tills instrumentet låter stort och brett men ändå snyggt och luftigt. Låter kanske bökigt men när man lärt sig micken så går det fort att få till det med denna teknik, tycker jag.
 13. -k9-

  Röde NT4 köpes.

  Är på jakt efter en Röde NT4 om någon har en att sälja. Köpes helst med alla tillbehör som case och så vidare. Annars är det bara intressant till ett riktigt bra pris.
 14. Varför jag började har lite olika svar beroende på vilken omgång jag började med. Har börjat och slutat en massa gånger nu. Men första gången jag började så var det faktiskt mest för att jag började läsa tidningar som Fuzz och Musikermagasinet. När sedan tidningen Studio släpptes så insåg jag hur lätt och billigt man kunde spela in sina egna låtar hemma. Då jag pga av sjukdom har svårt att spela i ett band men ville spela metal så kände jag att en studio skulle kunna ersätta musiker att spela med, vilket ju både stämde och inte var helt fel samtidigt. Gick ju att programmera instrument men jag hade aldrig tålamod att sitta och pilla till det lät helt rätt. Bestämde mig då för att lära mig spela de instrument jag ansågs behövas. Så förutom gitarr så började jag fuska med både elbas och trummor. Men då jag bara spelade mot mig själv så blev det ändå samma gamla rytmer och ackord. Men skälet till att jag börjar nu igen är att jag tröttnat på att några vänner och bekanta inte har någonstans att spela in på. Just nu så har jag möjlighet att komplettera min studio så att de flesta jag känner skulle kunna spela in här utan att behöva fixa det ena eller det andra. Det jag inte har just nu är ett bra liverum där jag kan spela in allt i en akustiskt kontrollerad miljö. Det är mycket för att få hjälp med byggnadstekniska och akustiska lösningar som jag åter igen går med i detta grymma forum. Men jag kommer även behöva mycket hjälp med inspelning och stämning av trummor osv med. Dessutom så har det ju hänt så mycket sedan början på 2000 talet då jag egentligen var som mest aktiv.
×