Just nu i M3-Nätverket
Gå till innehåll

ostfisk

Medlem
 • Innehållsräknare

  475
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  18

ostfisk senast vann den dag 12 augusti

ostfisk hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

48 Excellent

Om ostfisk

 • Placering
  Medlem

Profilinformation

 • Kön
  Man
 • Stad/plats
  Örebro
 • Min utrustning
  Komplete Audio 6, MiniDSP 4x10 HD, XTZ SUB 12.17, KRK Rokit5, Pro Tools 12, Reason 10, Izotope Ozone 7 Advanced m.m.
 • Intressen
  Musik, träning, akustik.

Kontaktvägar

 • Hemsida
  http://
 • ICQ
  0

Senaste Profilbesöken

9 711 profilvisningar
 1. Sök kunskap om hur man brukar göra när man mixar, vad de olika effekter som finns att tillgå gör. (kompressor, eq osv). Leta tips och trix. Viktigast är dock att mixa! Det viktigaste verktyget man har som mixare är öronen. Och de utvecklar man inte genom att läsa en artikel eller titta på en tutorial. Öronen utvecklar man genom att mixa och lyssna aktivt på musik. Det är lite som alla saker man vill lära sig. Man måste öva på det. En av mina förebilder inom mixning, Jens Bogren, har sagt, mixa 50 album så är du proffs sen! Tror att det ligger mycket i det. Med tiden kommer dina mixar bli bättre för du lär dig känna igen frekvenser, du hör dynamiken i musiken osv. Du hör att du behöver ta bort lite runt 800 Hz i trummorna tex. Dina öron blir mer utvecklade helt enkelt. Så mixa mycket är mitt tips!
 2. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Halloj alla! En liten uppdatering! Har snackat med Jens fram och tillbaka om tak och resten av bygget. Många frågor och kunskapsluckor som behöver täppas igen! Har även frågat en del på ett byggforum om byggnadstekniska grejer. Nu har jag äntligen en färdig design! Så här blir taket: Genomsnittligt djup på hela konstruktionen blir 30,04 cm. Detta får stående vågen höjdledes att absorberas till 90% vilket är det man vill åt! 75% är bra, 90% är målet enligt Jens! Sen är tjockare bättre enligt Jens men jag känner att jag inte vill förlora mer takhöjd. Nu är absorbenten 25 cm tjock där där jag sitter och det känns ok! Första reflektionen i taket skapar en dipp runt 120 Hz (i teorin) och denna frekvens absorberas med 25 cm också. Sen till väggen: Sidoabsorbenterna blir 20 cm tjocka med 15 cm luftspalt. Totalt 35 cm djupa alltså. 15 cm luftspalt blir det i och med att det sitter ett element till vänster och detta element sticker ut 15 cm från väggen. För att få en jämn stereobild så krävs det att vänster och höger är samma. Nu sitter det ett fönster på vänster sida så det blir inte perfekt men man får göra så gott man kan! Fönstret gör också att sidoabsorbenten som sitter på vänster sida får vara på fötter och mobil. Då går den också att flytta på om man få in solljus eller vill öppna fönstret. Sen bakom sidoabsorbenterna sitter två superchunks. De blir 117 cm in i rummet och 67 cm djupa. (67cm in sitter fönstret) Dessa sitter mot en vägg som vetter mot utsidan så då måste jag se till att det finns en luftspalt mellan vägg och stenull. Annars kan den så kallade daggpunkten flyttas och det kan bli fukt inuti väggen med mögel som följd. Jag tänker att jag spänner snören mellan reglarna som hindrar stenullen från att nudda väggen. Sen har jag ett hål längst ner på superchunksen där luft kan komma in och ut. Så här kommer det att se ut när det är klart! Inte långt kvar till byggstart! Är sjukt taggad! /Jens
 3. ostfisk

  Söker låtkritik!

  Riktigt bra låt och mix tycker jag. Det enda jag störde mig på var frekvenser i diskanten som jag tyckte skar lite i öronen. Runt 3000 Hz i kicken ligger ett klickigt ljud som jag hade sänkt. Skulle sänka överlag runt den frekvensen. Spela låten på hög volym och se om du hör frekvenser som skär. Leta sedan upp dom med EQ och sänk dom lite. Det är mitt tips! Detta är såklart tycke och smak men jag tyckte det fanns lite i diskanten som kundes sänkas en del! Annars tycker jag du har fått till det mycket bra! Gillade det skarpt! Låter proffsigt!
 4. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Halloj! Har haft semester och lite grejer och studiobygget har legat lite på paus. Men jag skall komma igång igen inom inte en allt för snar framtid. Funderar på taket... min design av studion har baserats på färgerna svart och vitt. Väggarna är vita, absorbenterna svarta, spalterna vita. Sen skall jag ha en klarröd soffa som bryter av. Frågan är med takabsorbenten. Har alltid tänkt att den skall vara svart. Men frågan är hur bra det blir rent psykologiskt. Jag tänker om det känns instängt att sitta under ett svart tak? Funderar på att göra takabsorbenten vit eller möjligtvis grå istället. (Resten av taket är vitt, eller snarare ljust ljusgrått) Vad tror ni? Skulle det funka med ett svart tak? Takhöjden blir 237 längst ut och 212 längst in mot väggen. /Jens
 5. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Här är vad väggen har kostat att tillverka förövrigt. Alla skruvar och beslag har inte gått åt. Sen har jag lite reglar kvar. Jag har också fått göra om lite grejer så mer reglar har gått åt än vad som behövts. Annars så skall det vara korrekt. Sen har jag lagt ner massor av pengar på verktyg; tvingar (har nio stycken nu), sågar (köpte en cirkelsåg till slut), hopfällbara arbetsbänkar, sandpapper, häftklammerpistol, rasp, penslar, rollers m.m. m.m Nu är verktygsskåpet helt överfullt med grejer. Men det har jag ju nytta av till resten av bygget!
 6. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Tack så mycket! Flexibatts heter den!
 7. ostfisk

  Gratis Multitracks från studiohaga.net

  Gött! Laddade ner dom. Kul att öva mix på!
 8. Kommer Bm som första ackord i en ny del så är det definitivt ett (tillfälligt) tonartsbyte till Bm. Kommer Bm mitt i någonstans så skulle jag hävda att det är ett låne ackord. Men det är svårt att säga utan att höra. Måste ha kontext före och efter. Melodin skulle hjälpa också.
 9. ostfisk

  Nybörjare

  Det finns massor av olika i7 processorer. Denna som finns i den datorn jag rekommenderade: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-7500U+%40+2.70GHz&id=2863 Jämför med denna: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-6800K+%40+3.40GHz&id=2785 Mer än dubbelt så snabb. Den snabbaste i5 processorn är snabbare än den långsammaste i7 processorn tex. Så att bara kolla efter i7 kan vara lite missvisande, även om det oftast är en bra processor. Jag skall dock erkänna att jag inte har superkoll på hur lågt man kan gå innan det förstör prestandan. Vet att jag hade denna i min musiklaptop och det funkade bra. https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-4810MQ+%40+2.80GHz&id=2196 Den som är i din laptop är ju sämre än den. Dock får man kanske leva med att man inte får top of the line produkter om man har en tajtare budget. Tror dock att CPUn som sitter i datorn jag rekommenderade fungerar för enklare musikproduktion. Men vet att det finns andra här på forumet som har bättre koll på datorer som kanske kan ge mer info i frågan!
 10. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Hmm får ta tillbaka det jag sade. Tydligen enligt Jens så hade det blivit bättre med djupare tak. Men jag antar att det gäller helheten, inte bara stående våg och första reflektion. Tror jag. Hehe, det är verkligen en läroprocess detta. Jag kommer att kunna så mycket mer om akustik efter detta bygge. Känns väldigt kul! Är ju ett stort intresse jag har ändå, även om jag mest läser om det. Men nu gör jag det i praktiken också! Nästa steg nu är att mäta om rummet. Hade glömt att stänga av crossover-filtren, så monitorerna fick ett högpassfilter på 136 Hz, kanske lite onödigt då de normalt går ner till 53 Hz! Så jag mäter om imorgon kväll och skickar till Jens. Sen får jag se vad han säger om fortsättningen!
 11. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Tack så mycket!
 12. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Jo förstår hur du tänker. Dock blir det för lågt till tak. Hade känts instängt. Men visst, hade det varit så att ljudet blivit mycket sämre av 30 cms djup så hade jag kanske funderat på det. Men vad jag förstod så var 40 cm overkill för mitt rum. Jag frågade uttryckligen om det skulle bli bättre men han tyckte inte det var nödvändigt att bygga så djupt. I och med att mitt tak är 2,52 meter så räcker det att absorbera ner till 69,5 Hz och vad jag förstår så var 35 cm optimalt för den frekvensen. Men då 69,5 Hz inte utgör något problem så kanske det inte behöver vara så djupt. Lyssningspositionen är perfekt då jag inte upplever varken en dipp eller peak vid den frekvensen. Går jag ner på huk så kan jag få den att nästan försvinna dock. Och ställer jag mig upp så blir den starkare. Så det är väl tur inblandat, att lyssningshöjden är sådan att stående vågen får rätt volym där. Men som sagt, sista ordet är inte sagt. Får se vad Jens säger då han sett mätningarna.
 13. ostfisk

  Studiobygge utanför Gävle

  Ja det är sjukt ambitiöst. Häftigt att bygga från scratch! Ser väldigt proffsigt ut också!
 14. ostfisk

  Trumstudiobygge i 25kvm Attefallshus

  Är ingen expert men vad jag har förstått så behöver man inte flytande golv om huset står på jord. Då blir jorden stötdämpare typ. Dvs det räcker med en tjock betongplatta som fundament att bygga på. Sen bygger man ljudisolerade väggar på den. Men någon annan mer kunnig får gärna svara!
 15. ostfisk

  Studio i lägenhet

  Liten uppdatering! Har snackat med Jens några gånger sen sist. Har inte riktigt förstått hur djupt taket behöver vara. Det är ju två saker som bör absorberas. Den stående vågen samt den första reflektionen. Hur djupt bör jag göra varje del? Kan jag ha ett grundare tak om jag gör extra djupt vid första reflektionen? etc. Jag har nu klart för mig hur det ligger till. I och med att jag redan har så bra resultat så är det inte jättenoga att taket blir superdjupt. Min ide på bilden ovan var overkill enligt Jens. Dock får det inte bli för tunt. I och med att ljudet vid lyssningspositionen är en summa av reflektioner som adderar och subtraherar varandra så kan det vara så att taket för tillfället inte utgör ett problem just för att dess frekvenser kanske påverkas av andra reflektioner. Så när rummet blir mer dött så kan saker som inte varit ett problem nu bli ett problem då de inte längre maskeras av andra ljud. Han sade att 20 cm var minimum, 30 bättre och 40 ännu bättre. Dock var 40 cm overkill i mitt rum. Så jag satsar på 30 cm djupt. Har en design där taket går från 15 cm djupt ner till 40 cm, sedan i mitten är det en sektion där det är 4,5 cm djupare. Det gör att takets genomsnittliga djup blir runt 29 cm medans djupet vid första studsen blir 31 cm. Se nedan. Enligt Jens var det inte nödvändigt att dämpa första studsen djupare än första stående vågen. Då problemfrekvensen som påverkas av första studsen inte går under stående vågens frekvens. Dock kan den teoretiskt göra det om det blir en destruktiv reflektion som studsar på två ytor. Dvs typ högtalare -> vägg -> taket -> örat. Då kan längden bli sådan att frekvensen som påverkas ligger under stående våg. Men det var inte så vanligt vad jag förstod. Så jag tror att min design kommer att funka. Första stående våg höjdledes ligger på 69,5 Hz enligt mätningarna så jag behöver absorbera första studsen dit ner, men inte mer. Så 30 cm verkar funka bra enligt Jens. 35 hade blivit lite bättre kanske. Jag har ju 31 cm djupt vid första studsen på mitt design förslag. Dock får vi se vad Jens säger. Har mätt rummet idag igen, nu enligt Jens direktiv. L och R separat, L + R, bara monitorerna, bara subbarna, bara vänster monitor, bara vänster sub osv... Han skall kolla på mätningarna och se hur vi går vidare. Kanske räcker det att jag gör taket 15 - 40cm utan det extra djupet i mitten, vi får se!
×