Senaste nytt m3
Gå till innehåll
Manne Östling

Brant eq cut eller curvig?

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Hej! Hur brant eq cut tycker ni att man borde ha? Ja själv brukar använda mig av en brant eq cut när jag närmar mig frekvenser under 250 Hz, på det sättet hindrar jag olika låga frekvenser att blöda in i varandra. Men när jag närmar mig frekvenser över 250 Hz så brukar jag använda mig av en kurvig eq cut eftersom att höga frekvenser inte clashar med varandra (jag använder Ableton btw).

Redigerad av Manne Östling

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Brant eller kurvig? Menar du smalt q-värde eller hur mycket du dippar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har kört med hårda Q-värden tidigare, men upplevde att ljudet blir mer artificiellt och tunnt. Självklart, ibland behöver man cutta, men desto mer selektiv jag blivit med highpass samt använda snällare Q-värden - desto öppnare och naturligare låter det. Det är alltid en avvägning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den är väldigt beroende på materialet och något man måste lära sig hantera, men ska man säga nåt generellt så är mitt svar att branta filter kan vara väldigt nice för att få bort otrevliga frequenser så att det fortfarande låter naturligt och inte urgröpt när man använder det att sänka, men när man höjer med för branta filter så låter det gärna påfrestande mycket som en ful rums-resonans.
Breda filter låter ofta bäst när man vill höja då man får en mer naturlig reaktion av dem. Beskär man med breda filter dock så låter det ofta väldigt onaturligt och ihåligt. Urgröpt. 
För att komplicera detta ännu mer så vill man ibland höja smalare register för att instrument och ljud ska gå igenom mixen bättre, samt sänka med filter fetare än Svullo eftersom det även kan ge en loudness-effekt, samt har sjukt mycket mindre risk att "ringa" än filter man höjer, vilket man ju måste göra om man istället väljer att höja bas och diskant.
Även synth-ljud med mycket Resonance har smala höjningar i brytpunkten där de börjar beskära. Som sagt, allt beror på omständigheterna 🙂

  • Rösta upp 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×